Procedura Europska komisije kao vjetar u leđa Z. Mariću

Hrvatska je u skupini od 13 zemalja članica EU-a za koje je Europska komisija utvrdila da je potrebno provesti dubinsku analizu kako bi se provjerilo postoji li opasnost od pretjeranih makroekonomskih neravnoteža.

Komisija će rezultate te analize objaviti krajem veljače sljedeće godine. Ovo je već četvrti put da se za Hrvatsku radi dubinska analiza. Iz tog razloga razgovarali smo s političkim analitičarem Davorom Gjenerom.

Zanimalo nas je što ta odluka znači za Republiku Hrvatsku i njen proračun.

“To nije ništa novo, za sada ostajemo u toj proceduri, ne radi se ni o kakvoj tragičnoj najavi. Hrvatski problem više nije pretjerani budžetski deficit, to je prošla Vlada riješila, odnosno ministar financija Zdravko Marić u Vladi gospodina Oreškovića. Hrvatskoj je kao problem ostalo pitanje izrazito visokog javnog duga, to pitanje se polako rješava. Hrvatska je poslala vrlo dobar reformski plan Bruxellesu u prošlom semestru, koji je dobro prihvaćen. Logično je da slijedi nekoliko mjeseci u kojima će se provjeravati provođenje tog plana. Hrvatska će sada biti pod monitoringom vezano uz provođenje porezne reforme. Ukoliko je ne provedemo i ako ne budemo započeli druge reforme poput reforme javne uprave, u tom slučaju bi se njena europska pozicija kopmlicirala budući da je očito kako ova Vlada ima ambiciju, ali čini se i snagu provoditi reforme, što znači da će Hrvatska u narednom razdoblju bolje izlaziti iz procedure monitoringa, i vezane uz financijske nestabilnosti i deficit i javni dug”, rekao je Gjenero za Direktno.hr.

No, kako je moguć rast ako se ne smanjuje procedura prekomjernog deficita?

“Nikako nije moguć rast. Iz tog razloga važno je da se počne smanjivati porezno opterećenje rada, zbog toga se sada radi na rasterećenju dohotka, odnosno dobiti i zbog toga će se u narednom koraku ići na oporezivanje imovine. Porezne prihode možete ostvarivati samo iz potrošnje što je ograničeno visinom PDV-a, prihoda iz dohotka i dobiti iz imovine”, kazao nam je analitičar.

Smatra da je ova procedura dobra za Hrvatsku jer “osnažuje poziciju onih aktera koji se zalažu za racionalna politička rješenja unutar političke arene”. “Sve ovo što stiže iz Bruxellesa vjetar je u leđa ministru financija Zdravku Mariću”, zaključio je Gjenero.

You may also like