Problemi u naftnom raju. Udes izazvala niska cijena nafte

Sljedeća godina će biti test snage za Saudijsku Arabiju, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, koja pokušava uspostaviti kontrolu na tržištu i podignuti cijene. Nakon dvije godine ispumpavanja punom snagom, čini se da su Saudijci sada spremni povući se.

U rujnu, na sastanku u Alžiru, zemlje OPEC-a dogovorili su da se zajednička proizvodnja nafte smanji na 750.000 barela dnevno. Iako detalji plana neće biti poznati prije sastanka 30. studenog u Beču, očekuje se da će Saudijci napraviti većinu ovih rezova opskrbe.

Povlačenje bi moglo signalizirati ‘kraj kraljevskog naleta’ u ekonomiju slobodnog tržišta. Prije dvije godine, u situaciji pada cijena već kao odgovora na zasićenost zbog rastuće opskrbe, Saudijska Arabija je protiv volje svojih kolega članica OPEC-a, odbila smanjiti proizvodnju. Taj potez je predstavljao izravan izazov za druge proizvođače nafte. Preplavljujući svijet sa svojm low-cost sirovom naftom, Saudijci su bili uvjereni da su mogli izdržati niže cijene duže od drugih zemalja i naftnih kompanija te ih naposljetku istisnuti s tržišta.

Međutim, ekonomske posljedice jeftine nafte bile su teške za Saudijsku Arabiju. Fiskalni deficit zemlje je viši od 10 posto bruto domaćeg proizvoda, viši od fiskalnog deficita bilo koje zemlje članice OPEC-a. Međunarodni monetarni fond predviđa da će se gospodarski rast Saudijske Arabije usporiti za oko 1 posto u idućoj godini, što je najgori podatak od 2009. Nekoliko banaka predviđa i recesiju.

Čak i ako OPEC ‘ispegla’ sve pojedinosti na vrijeme prije sastanka studenog 30. sastanku u Beču, smanjenje proizvodnje neće utjecati na tržište do kraja siječnja, najranije. Međunarodna agencija za energiju, predstavljajući prognozu za 2017., naglasila je da će opskrba i dalje nadmašivati potražnju, barem kroz prvu polovicu iduće godine. Upućuje to da će globalna energetska industrija trebati egzistirati s niskim cijenama smanjujući troškove proizvodnje, piše Bloomberg.

You may also like

0 comments