Problemi s MERS-om diljem svijeta

Južnokorejska bolnica prestala je od nedjelje primati nove pacijente nakon što je utvrđeno da je ona žarište širenja smrtonosnog bliskoistočnog respiratornog sindroma koji je odnio 15 života od prve pojave u toj zemlji prije nešto više od tri tjedna.

Južnokorejsko ministarstvo zdravlja objavilo je u nedjelju kako je zabilježeno novih sedam slučajeva čime je broj oboljelih porastao na 145. Osobe koje su preminule bile su starije i bolovale su i od drugih bolesti. Zdravstveni centar Samsung u glavnom gradu obustavio je sve operativne zahvate koji nisu hitni i prestao je primati nove pacijente kako bi se usmjerio na zaustavljanje širenja bolesti nakon što je utvrđeno da je u njemu zaraženo 70 osoba. MERS je u Južnoj Koreji prvi puta dijagnosticiran 20. svibnja kod poslovnog čiovjeka koji je doputovao s Bliskog istoka i potom se bolest proširila bolnicama.

Bolnica u Bratislavi podvrgula je 38-godišnjeg Južnokoreanca testiranju na prisustvo bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) , izjavila je u subotu glasnogovornica. Bolnica je poslala testove u laboratorij u Prag i očekuje rezultate u nedjelju, rekla je glasnogovornica Petra Stano Matasovska. Dodala je da je pacijent stabilno. Slovački mediji izvijestili su da je muškarac dovezen iz grada Žilina koji se nalazi 200 kilometara sjeverno od Bratislave. Na tom području nalazi se tvornica Kia Motors. Mediji navode da muškarac radi za podizvođača južnokorejskog proizvođač automobila i da je boravio u hotelu u Žilini. Tim virusom zaraženo je u Južnoj Koreji ukupno 138 ljudi, dok je od njega umrlo njih 14. Virus MERS prvi put se pojavio u Saudijskoj Arabiji 2012. Riječ je o korona virusu koji je iz iste grupe kao i virus SARS. Iako je smrtonosniji, manje je zarazan od SARS-a.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je sazvala hitni sastanak za utorak o izbijanju bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u Južnoj Koreji, epidemiji koju je opisala kao “veliku i kompleksnu”. U epidemiji koja je započela u svibnju zabilježeno je ukupno 138 slučajeva. Od te respiratorne bolesti preminulo je 14 osoba a u karanteni je oko 4000 osoba. Svjetska organizacija kazala je kako se mora očekivati još slučajeva bolesti, ali i da je bolest ograničena na bolnice bez znakova širenja na zajednicu. Nema ni pokazatelja da je virus mutirao kako bi se lakše prenosio, kazao je pomoćnik direktora WHO-a Keiji Fukuda. Prvi slučaj otkriven je kod poslovnog čovjkea koji se u Južnu Koreju vratio s Bliskog istoka 20. svibnja. Sa sastanka u utorak trebale bi se objaviti preporuke o daljnim koracima u ograničavanju širenja bolesti. Bolest je prvi puta dijagnosticirana u Saudijskoj Arabiji 2012. MERS je izazvan korona virusom za koji ne postoji cjepivo.

You may also like

0 comments