Problemi hrvatskog poljodjelstva

Dobro osmišljena marketinška kampanja potaknula je veliki broj prijava za investicijama. Republici Hrvatskoj još uvijek nije službeno odobren Program ruralnog razvoja od strane Europske komisije. Iako se ministar poljoprivrede svako malo pohvali da službeno odobrenje Programa “samo što nije, a bit će svaki čas”, u kuolarima se već naveliko priča da će odgovor Europske komisije biti negativan, ili da će se Hrvatskoj dopustiti trošenje tek manjeg iznosa (oko 20 %) za ograničene mjere, piše Glas Slavonije.

Podsjetimo Hrvatska poljoprivreda iz Programa ruralnog razvoja ima na raspolaganju 330 milijuna eura svake godine u razdoblju do 2020., a što je prema nekim poljoprivrednim analitičarima gotovo 50 % sredstava koje naša poljoprivreda treba kako bi bila konkurentna. Međutim, sredstva za 2014. i 2015., odnosno 660 milijuna eura još uvijek stoje na računu u Bruxellessu, umjesto na računima naših poljoprivrednika i u investicijama. Dio poljoprivrednika s kojima smo razgovarali i koji su se i sami prijavili na nedavno objavljeni natječaj za Mjeru 4 za koji je bio iskazan veliki interes, kažu da je za to zaslužna samo dobro osmišljena marketinška kampanja “Da i tebi procvjeta” u predizbornoj godini. “Veliki broj prijava dokazuje i koliko naša sela vape za investicijama, razvojem i željom da rade i stvaraju. Međutim, kako će se natječaj na kraju završiti – ne znamo, a koliko će se poljoprivrednika osjećati prevarenima ovakvom politikom ni to ne znamo, ali smo sigurni da bez jasnih ciljeva i vizije kakvu poljoprivredu želimo, usmjeravanja naših poljoprivrednika prema tim projektima ostaje samo populistička politika kratkoga daha”, kaže nam jedan naš sugovornik koji nije želio biti imenovan jer je i sam sudionik natječaja.

Natječaj za Mjeru 4 bio je otvoren, podsjetimo, od 11. veljače do 15. travnja ove godine. Koliko je poznato u ovih mjesec dana još nije završen ni jedan natječaj sa značajnijim sredstvima, a raspisani su i novi natječaji za neke mjere poput Mjere 5. – obnova poljoprivrednog potencijala (preko koje je na raspolaganju deset milijuna kuna), Mjere 6.3 – Razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava (15 milijuna eura) i Mjere 7.1 – izrada planova razvoja jedinica lokalne samouprave (21 milijun kuna). Prema podacima koje je nakon završetka natječaja objavio sam ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na natječaj za Mjeru 4 pristiglo je 1280 zahtjeva za potporu u iznosu od 2,7 milijardi kuna. Iz tih podataka vidljivo je da bi s obzirom na raspoloživa sredstva najviše 100 projekata moglo biti prihvaćeno.

Međutim, iz Ministarstva poljoprivrede na naš upit: “Što je s Programom, je li odboren ili nije”, navode: “Kako smo i nebrojeno puta do sada obznanili, javno (uz sken pisma) putem Glasnika kojeg izdaje Uprava za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju, a obavijest je i na našoj mrežnoj stranici, u travnju smo obaviješteni kako je naš Program u potpunosti usklađen sa zakonodavnom osnovom, te kako je upućen na odobrenje Eurospke komisije koja će ga i usvojiti kako je naprijed rečeno. Kuloarske priče su i do sada osuđivale Program na neuspjeh, no rezultati prvog natječaja za provedbu mjere 4, podmjera 4.1 i 4.2 pokazuje upravo suprotno. Raznim podmetanjima i plasiranjem neprovjerenih informacija, stvara se nepotrebna zabuna među hrvatskim pučanstvom, posebice među našim potencijalnim korisnicima, tako i među malim poljoprivrednicima koji upravo od danas mogu prijaviti svoje projekte za koje ostvaruju potporu u iznosu od 15.000 eura, a o čemu smo se oglasili i u tiskovinama u izdanju Vaše cijenjene novinske kuće”, navode iz Ministarstva poljoprivrede.
Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju i kako je Europska komisija još tijekom 2014. donijela jasan plan odobravanja Programa ruralnih razvoja zemalja članica. “Valja naglasiti kako 28 zemalja članica ima izrađenih ukupno 118 Programa. Dakle, Program se ne usvaja automatizmom kada se utvrdi njegova usklađenost sa zakonodavstvom EK. Kako je i predviđeno ranije (a što se vidi i iz prikaza), u 2014. odobreno je svega osam programa, početkom godine još 18, a sljedeći blok usvajanja (u kojem je i PRR za RH), bit će usvojen tijekom drugog tromjesečja ove godine, točnije, prema nama dostupnim informacijama, do kraja svibnja.