Problem zagađenja u Brodu uskoro bi trebao biti riješen

Predsjednica Republike sudjelovala je na sastanku u Slavonskom Brodu na temu rješavanja problema zagađenja zraka u tom gradu.

Grabar Kitarović kazala je kako bi ovaj problem uskoro trebao biti riješen.

”Rusija je posvećena da se problem riješi i rafinerija u Brodu će napraviti modernizaciju tj. prebacivanje na plin. Uskoro će biti potpisan protokol između minstarstava u Republici Srpskoj i Hrvatskoj. Danas  smo čuli da bi to moglo biti oko 31. listopada, kroz nekoliko dana i onda se ide u realizaciju projekta između Optima Grupe i Croduxa kao regionalnog opskrbljivača plinom. Na taj način doći će će do prenamjene produktovoda i on će se pretvoriti u izravni plinovod kojim će se plinificirati isključivo rafinerija u Brodu”, rekla je predsjednica.

Predsjednica je objasnila zašto se ugovor potpisuje s ministarstvom entiteta .

”Riječ je o plinifikaciji komercijalnog objekta, a kad je riječ o supsidijarnosti energija je u nadležnosti Republike Srpske”, kazala je komentiravši i činjenicu da je posao dobio Crodux. O mogućnosti da je uz ovom poslu bilo pogodovanja kazala  kako se tim pitanjem treba baviti ministarstvo.

”To treba postaviti resorno ministarstvo. Ja želim da se taj projekt izvede što je moguće prije. Ja sam i ranije tu bila na sastancima s predstavinicima lokalne samouprave”, kazala je.

Također je pohvalila mlade koji su o ovoj temi snimili i film.

”Zahvaljujem im na filmu. Visoko su profilirali taj problem i nas državnike su natjerali da se tim bavimo. Problem je sad pred rješenjem. Ovo je primjer kako se angažman mladih može isplatiti i kako inicijative mogu biti korisne”, rekla je.

You may also like