Privatizacija HAC-a trenutno se ne razmatra

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je u petak da će krajem lipnja biti gotov nacrt studije poslovnog restrukturiranja Hrvatskih autocesta (HAC) te da u ovom trenutku nema govora o privatizaciji te tvrtke.

Krajem lipnja bit će gotov draft studije poslovnog restrukturiranja što podrazumijeva mogućnost uvođenje novog, beskontaktnog sustava naplate, sustava održavanja, odnosno svega što bi trebalo poboljšati HAC kako bi se stvari mijenjale nabolje, rekao je Butković novinarima nakon sastanka s predstavnicima Nezavisnog sindikata Trajektne luke Split. “Otvorili smo razgovore sa Svjetskom bankom koji su u ozbiljnoj fazi i do kraja godine se moraju završiti, kako bismo s oko 1,8 milijardi eura refinancirali postojeće nepovoljne kredite i zamijenili ih povoljnim aranžmanom sa Svjetskom bankom”, rekao je Butković te dodao kako “apsolutno u ovom trenutku nema nikakvog govora o privatizaciji”.

Što se tiče zajma Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) HAC-u u iznosu od 250 milijuna eura, Butković je odgovorio da je taj zajam dogovorila prošla Vlada, no nije uspjela donijeti odluke o njegovoj realizaciji. “Budući da nismo imali vremena ponovno pregovarati, tu istu odluku smo donijeli na Vladi kako bismo što prije povukli 200 milijuna eura. Nema nikakvog savjetnika, niti se bavimo privatizacijom. To nije stajalište ni odluka ove Vlade”, kazao je Butković, komentirajući činjenicu da je aranžman koji je s EBRD-om ugovorila prošla vlada uključivao troškove savjetnika za eventualnu privatizaciju.

Dodao je da je odluka o zajmu od 250 milijuna eura, od kojih je 200 milijuna eura namijenjeno refinanciranju obaveza, a 50 milijuna za poslovno restrukturiranje HAC, upućena u saborsku proceduru. Istaknuo je kako Hrvatskoj u ovom trenutku privatizacija HAC-a nije interes i Vlada je ne zastupa. “Nama je bitno napraviti financijsko i poslovno restrukturiranje Hrvatskih autocesta i to ćemo učiniti”, rekao je.

Upitan u kojoj je fazi privatizacija ACI-ja, Butković je rekao kako nema privatizacije niti tko o njoj govori. “Činjenica je da je Vlada donijela odluku o skidanju (ACI-ja) s popisa strateških tvrtki. U ovom trenutku nema privatizacije, o tome nema rasprave niti je takva odluka donesena”, naglasio je Butković.

Na novinarski upit o nekim informacijama da su za kupnju ACI-ja zainteresirani turska Dogus grupa te hrvatska Adris grupa, Butković je rekao kako će za ACI biti puno zainteresiranih, bude li išao u privatizaciju, jer je “zlatna koka”.  “Interes postoji i on nije iznenađujući”, rekao je ministar.

You may also like