Pritisak na svjetske burze zbog zastoja u razvoju cjepiva

Splasnule nade
Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali jer su ulagače razočarale vijesti o zastoju u razvoju cjepiva protiv koronavirusa i jer su splasnule nade u politički dogovor o novim poticajnim fiskalnim mjerama prije predsjedničkih izbora u SAD-u.

Ulagače su razočarale vijesti o zastoju u razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Farmaceutska kompanija Johnson & Johnson objavila je, naime, da je privremeno obustavila kliničko ispitivanje cjepiva protiv covida-19 nakon što se razbolio jedan od sudionika istraživanja. Cijena dionice te kompanije pala je 2,3 posto.

Dionica Eli Lilly & Co pojeftinila je, pak, 2,9 posto, nakon što je ta kompanija izvijestila da je prekinula ispitivanja na antitijelima protiv koronovirusa zbog zabrinutosti u vezi sigurnosti. Uz to, ponešto su splasnule nade ulagača da će Kongres i Bijela kuća postići dogovor o novom paketu fiskalne pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, poručila je kako demokrati neće prihvatiti prijedlog Bijele kuće o paketu poticaja vrijednom 1.800 milijardi dolara jer je taj iznos znatno manji od onoga što je potrebno u ovoj pandemiji i dubokoj recesiji. Mitch McConnell, vođa većine u Senatu, kazao je, pak, kako će Senat, u kojem većinu imaju republikanci, glasati o ciljanom paketu poticaja u ponedjeljak.

Jučer je otvorena i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Banke JPMorgan i Citigroup izvijestile su o boljim nego što se očekivalo rezultatima, no cijene njihovih dionica osjetno su pale.

Zbog toga je S&P indeks bankarskog sektora skliznuo 2,7 posto. Nakon oštrog pada zarada kompanija u drugom tromjesečju, i u trećem se očekuje sličan ishod, premda bi pad zarada trebao biti znatno manji. U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u trećem tromjesečju pale za 19,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače pokolebale vijesti o zastoju u razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Kao i jučer na Wall Streetu, azijske ulagače razočarale su vijesti o zastoju u razvoju cjepiva protiv koronavirusa.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog zastoja u razvoju cjepiva protiv koronavirusa, ali i zbog neizvjesnosti u vezi novih gospodarskih poticaja u SAD-u i pregovora u vezi brexita. Kako nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, pri čemu bi Crobex indeksi mogli stagnirati. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla drugi dan zaredom.

Cijene su nafte, pak, jutros blago pale, nakon što su jučer porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,25 posto, na 42,37 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,30 posto, na 40,10 dolara.

You may also like

0 comments