Pristalice al Sadra prosvjeduju za reforme u Iraku

Tisuće sljedbenika utjecajnog iračkog šijitskog klerika Moktade al Sadra u petak su u središtu Bagdada organizirale proreformski prosvjed, vršeći na taj način pritisak na vladu koja se zauzima za borbu protiv islamskih pobunjenika. 

Prosvjednici zahtijevaju primjenu reformi koje se već dugo odgađaju, a miran su prosvjed organizirali ispred snažno utvrđene bagdadske Zelene zone u kojoj su smješteni vladini uredi, zgrada parlamenta i strana veleposlanstva.

Prošlo je ljeti šijitski premijer Haider al Abadi predložio paket političkih i ekonomskih reforma nakon pritisaka političara i vjerskih poglavara, no kritičari smatraju da je otad napravljeno malo promjena.

Al Sadr je 12. veljače Al Abadiju dao ultimatum, odnosno rok u trajanju od 45 dana da ispuni obećanja jer će mu u protivnom parlament izglasati nepovjerenje.  No s obzirom na to da parlamentarna većina koja bi svrgnula vladu ne postoji, promatrači smatraju da je Al Sadr pozornost preusmjerio na ulična okupljanja s dvostrukim ciljem – pokazati moć i izvršiti pritisak na Al Abadija u pogledu vladinih reformi.

You may also like

0 comments