Home Geopolitika Prisegnuo novi glavni tajnik Ujedinjenih nacija

Prisegnuo novi glavni tajnik Ujedinjenih nacija

by Agencije

Bivši portugalski premijer Antonio Guterres prisegnuo je u ponedjeljak za devetog po redu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (UN) s rukom položenom na Povelju UN-a i ispred 193 člana Opće skupštine.

Točno 1. siječnja 67-godišnji Guterres će zamijeniti 72-godišnjeg Ban Ki-moona. Ban se povlači s dužnosti glavnog tajnika UN-a nakon dva petogodišnja mandata. Guterres je bio portugalski premijer od 1995. do 2002. te visoki povjerenik UN-a za izbjeglice od 2005. do 2015. “UN je kamen temeljac multilateralizma koji desetljećima pridonosi relativnom miru, no današnji izazovi nadilaze naše kapacitete da na njih odgovorimo. UN se mora promijeniti”, kazao je Guterres.

“Od akutnih kriza u Siriji, Jemenu, Južnom Sudanu i drugdje, do dugogodišnjih sporova poput izraelsko-palestinskog sukoba, potrebna nam je medijacija, arbitriranje te kreativna diplomacija”, dodao je novoizabrani čelni čovjek UN-a. Izrazio je spremnost “osobno se angažirati” u rješavanje sukoba tamo gdje bi to bilo od pomoći. Guterres na novu dužnost stupa tek nekoliko tjedana prije nego što Donald Trump uđe u Bijelu kuću.

Osvrnuvši se na njegovu pobjedu i porast populizma u svijetu kazao je da “strah utječe na donošenje odluka mnogih ljudi na svijetu”. Ocijenio je da građani diljem svijeta gube povjerenje u svoje vlade i svjetske institucije, dodavši da je “vrijeme za obnovu odnosa između lidera i njihovih naroda”.

Diplomati očekuju da bi Guterresova zamjenica mogla postati nigerijska ministrica okoliša Amina Mohammed. Također najavljuje da bi za šeficu svog kabineta mogao također imenovati ženu. On je prvi bivši šef vlade koji će voditi tu svjetsku organizaciju, a to iskustvo, smatraju diplomati, ogledat će se u njegovom radu. “Razmišlja o velikom preustroju (…) osnivanju “kabineta” kao u vrijeme kada je bio premijer, što znači da će se njegovi izabrani visoki dužnosnici okupljati svaki tjedan te će kolektivno dijeliti odgovornost za sveukupno djelovanje organizacije”, kazao je neimenovani diplomat.

Za svoj petogodišnji mandat odredio je tri prioriteta: rad na uspostavi i održavanju mira, potpori održivom razvoju i unutarnjim reformama. Po obrazovanju inženjer, Guterres, koji je i praktični katolik, desetljećima se borio za prava migranata.

Related Posts