Prisegnuo Hashim Tachi

Novoizabrani predsjednik Kosova Hashim Thaci prisegnuo je u četvrtak u kosovskom parlamentu postavši četvrti predsjednik od proglašenja neovisnosti Kosova 2008., na sjednici kojoj nije nazočila kosovska oporba.

Bivši zapovjednik nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji je na dužnosti predsjednika naslijedio dosadašnju predsjednicu Atifete Jahjaga, obvezao se da će tijekom svog petogodišnjeg mandata “čuvati neovisnost, teritorijalni suverenitet i integritet Kosova”, štititi ljudska prava i građanske slobode i raditi za mir i dobrobit građana Kosova, prenijela je srbijanska agencija Beta.

Obrativši se zastupnicima na albanskom i srpskom jeziku Thaci je, zahvalivši svojoj prethodnici, kazao kako će se angažirati na poštivanju ustava i zakona te zaštiti interesa građana, a kao svoje glavne zadaće istaknuo poticanje procesa približavanja europskim integracijama, liberalizaciju viza, izgradnju Oružanih snaga Kosova i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i asocijacijama, posebice se zauzevši za normalizaciju odnosa sa Srbijom i istaknuvši kako “dijalog (s Beogradom) nema alternativu”.

Svečana inauguracija novog kosovskog predsjednika biti će upriličena u petak na središnjem gradskom trgu u blizini Skupštine i sjedišta kosovske vlade, a nazočit će joj, prema najavama, oko 1000 uzvanika, među kojima će biti predstavnici 50 zemalja.

Thaci (47) je na dužnost predsjednika izabran u veljači, nakon tri kruga glasovanja u parlamentu. Oporba ga optužuje za korupciju i za potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa s Beogradom. Oporba je glasovanje prilikom njegova izbora u parlamentu ocijenila ilegalnim i pokušala sve omesti bacanjem suzavca u parlamentu, čemu je od listopada u više navrata pribjegla tražeći ostavku vlade i prijevremene izbore.

Thaci je pod okriljem Europske unije u travnju 2013. potpisao sa svojim nekadašnjim neprijateljima Srbima povijesni sporazum o “normalizaciji odnosa”, što je omogućilo Kosovu da s EU potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji predstavlja prvu etapu na putu pridruživanja Europskoj uniji. Neovisnost Kosova, koje ima 1,8 milijun stanovnika, pretežito Albanaca muslimanske vjeroispovijesti, priznale su Sjedinjene Države, velika većina zemalja Europske unije i još stotinjak država.

You may also like