Pripreme sastanka OPEC-a u Moskvi poduprle cijenu nafte iznad 40 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na londonskom tržištu iznad razine od 40 dolara, poduprte očekivanjima da će vodeći izvoznici već ovog mjeseca dogovoriti zamrzavanje proizvodnje na siječanjskoj razini.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 73 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,38 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,19 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 56 centi višoj cijeni, od 37,06 dolara. Jučer je dočekala kraj trgovanja u minusu 1,40 dolara.

Tržišta je jučer pred kraj trgovanja pritisnula sugestija američke investicijske banke Goldman Sachs da je rast cijena nafte u novije vrijeme neodrživ a dodatni uteg bio je podatak Američkog instituta za naftu (API) o daljnjem povećanju zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, na novu rekordnu razinu.

Danas je tržištima potporu pružila izjava iračkog naftnog dužnosnika za državni list Al-Sabah da se proizvođači u sastavu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i oni koji nisu dio tog kartela planiraju sastati u Moskvi 20. ožujka kako bi raspravili o zamrzavanju razine proizvodnje.

Rusko ministarstvo energetike objavilo je da datum i mjesto mogućeg sastanka nisu utvrđeni ali to priopćenje nije značajnije utjecalo na tržišta. “Svi se slažu da će se ponuda i potražnja poboljšati u drugoj polovini godine. Problem je oduvijek bila prva polovina”, podsjeća Olivier Jakob iz Petromatrixa.

“Dodamo li svemu tome uistinu pojačane pripreme razgovora između proizvođača u sastavu OPEC i onih izvan njega, te bude li postignut nekakav sporazum o zamrzavanju proizvodnje, to bi mogao biti most prema tješnjem odnosu ponude i potražnje u drugoj polovini godine, i to je po mom mišljenju definitivno poduprlo cijene nafte”, tumači Jakob.

Među zemljama koje se u financiranju proračuna znatno oslanjaju na prihode od izvoza nafte vlada velika nervoza. Tako je Alžir upozorio da je oporavak cijena nafte “jako nestabilan” i moglo bi doći i do promjene trenda.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 35,07 dolara, što znači da je porasla 64 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like