Pripreme proizvođača za razgovor podigle cijenu nafte iznad 50 dolara

Cijene barela nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 50 dolara, poduprte pripremama vodećih proizvođača za razgovore o zamrzavanju razine proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 50,22 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 65 centi višoj cijeni, od 47,44 dolara.

Od početka kolovoza cijene nafte porasle su 20 posto pod utjecajem vijesti da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i drugi ključni proizvođači na neformalnom sastanku krajem rujna u Alžiru vjerojatno obnoviti pregovore o zamrzavanju razine proizvodnje.

Mnoge članice OPEC-a teško su pogođene kolapsom cijena nafte u posljednje dvije godine. Tako Iran i Venezuela trebaju cijene nafte iznad 100 dolara da bi proizvodnja bila isplativa. Nasuprot tome, izvoznice nafte u Perzijskom zaljevu imaju vrlo niske troškove proizvodnje.

Stoga je Saudijska Arabija signalizirala da bi mogla povećati proizvodnju u kolovozu na novu rekordnu razinu paralelno pripremama za razgovore s drugim proizvođačima o obuzdavanju proizvodnje.

U takvom je kontekstu rast cijena obuzdala sumnja analitičara da će predstojeći razgovori uroditi sporazumom o ograničavanju rasta proizvodnje. “I dalje sumnjamo da će novi razgovori OPEC-a i drugih velikih proizvođača o zamrzavanju proizvodnje uroditi dogovorom. Cijene su tek neznatno više no što su bile u vrijeme travanjskog sastanka u Dohi na kojem nije postignut dogovor”, podsjećaju u bilješci analitičari ANZ-a.

I analitičari Citija upozoravaju na rizike rasta cijena koji bi se bazirao samo na potencijalnim razgovorima o zamrzavanju razine proizvodnje s obzirom na neuspjeh sličnih prethodnih sastanaka. “Treba biti oprezan kada su u pitanju nade u suradnju na razini OPEC-a budući da je to nesiguran oslonac za špekulacije s rastom cijena”, istaknuli su u toj banci.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u srijedu iznosila 45,34 dolara, što znači da je porasla 31 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments