Primjena sporazuma u Kolumbiji odgođena 20 dana

Kolumbijske vlasti i članovi pobunjeničke grupe FARC dogovorili su se da će produljiti datum predaje oružja gerilskih boraca za dodatnih dvadeset dana, a ponovnu integraciju pobunjenika u građanski život za 60 dana, kazao je u ponedjeljak kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos.

Kolumbijska vlada i pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) krajem 2016. potpisali su mirovni sporazum kojim se predviđa da borci FARC-a postupno predaju vladi oružje kako bi se okončao oružani sukob dulji od pola stoljeća u kojemu je sudjelovalo tridesetak gerilskih, paravojnih i snaga reda, a poginulo je najmanje 260.000 ljudi. Nestalim ih se smatra 60.000, a 6,9 milijuna ljudi je raseljeno.

Od pripadnika FARC-a zatraženo je da se presele u posebne kampove diljem zemlje te da nakon potpisivanja sporazuma postupno predaju sve oružje Ujedinjenim narodima koji nadziru proces razoružanja.

No pobunjenički zapovjednici žalili su se da im je razdoblje od 180 dana, koje istječe 30. svibnja, prekratko te će im biti premalo vremena za sve što trebaju obaviti. Objasnili su da je na samome početku došlo do kašnjenja u izgradnji kampova.

“U skladu sa zajedničkim sporazumom između UN-a i FARC-a složili smo se da krajnji rok za predaju oružja neće završiti sutra, kako je planirano, već će se produljiti za 20 dana”, kazao je Santos.

“Izmjena datuma ni na koji način ne utječe na čvrstu odluku i jasnu obvezu vlade i FARC-a da ispoštuju dogovoreni sporazum”, rekao je kolumbijski predsjednik, dodavši da će se i boravak pobunjenika u kampovima produljiti do 1. kolovoza. Kolumbijska vlada u veljači je pokrenula mirovne pregovore s posljednjom aktivnom pobunjeničkom skupinom u Kolumbiji, Vojskom nacionalnog oslobođenja (ELN).

You may also like

0 comments