Primirje u Ukrajini oporavlja rusku monetu

Moskva – Ruska nacionalna valuta tijekom prvih mjeseci 2015. prešla je iz kategorije najgorih u kategoriju najboljih valuta i tako opovrgla prognoze zapadnih analitičara, prenosi Russia beyond the headlines.

Utjecaj pada cijena nafte i smanjenja osnovne kamate na rubalj je ublažen zahvaljujući jednom faktoru koji zapadne prognoze nisu uzele u obzir – primirju u Ukrajini, piše Bloomberg. Investitori se trebaju fokusirati na zbivanja u istočnoj Ukrajini, ako žele predvidjeti tečaj rublja, smatra Simon Quijano-Evans, stručnjak za tržišta u razvoju banke Commerzbank AG. On predviđa da u ovom tromjesečju može doći do rasta rublja od 3,9%.

Ranije u ponedjeljak je tečaj dolara pao za 0,06 rubalja i iznosi 56,55 rubalja, a tečaj eura za 0,14 rubalja i iznosi 62,08 rubalja. Ministar ekonomskog razvoja RF Aleksej Uljukajev izjavio je da njegov resor predviđa postepeno jačanje tečaja rublja i očekuje da će u razdoblju 2016.-2018. dolar koštati 52-53 rublja. Zamjenik ministra financija RF Aleksej Moisejev je 30. ožujka izjavio da će se rubalj stabilizirati i da je razdoblje volatilnosti bilo vezano za prelazak na slobodan, plivajući režim.

You may also like