PRIMIRJE U SIRIJI SE POŠTUJE, AI NIJE ZADOVOLJAN

 Primirje u jugozapadnoj Siriji, koje je dogovoreno pod pokroviteljstvom SAD-a i Rusije, uglavnom se poštuje, objavio je u utorak američki State Department. “Prošla su tek nešto više od dva dana od prekida vatre u tom dijelu Sirije. Zadovoljni smo s time”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert. 
“Mislimo da se u ovome trenutku prilično dobro poštuje. U smislu tko, što, gdje i kada nešto poduzima, neke pojedinosti još uvijek utvrđujemo”, dodala je. Djelomični prekid vatre u Siriji stupio je na snagu u nedjelju.

Upitana je li stajalište State Departmenta u ovome trenutku optimistično, Nauert je rekla: “Mislim da je optimizam možda prejaka riječ, ali mislim da obećava, u nekom smislu, da ćemo moći učvrstiti primirje. Uglavnom se zasad poštuje, i nastavit ćemo raditi kako bi se ojačalo.”

Prošlog su tjedna Sjedinjene Države, Rusija i Jordan dogovorili prekid vatre u jugozapadnoj Siriji kao “sporazum o deeskalaciji” koji bi trebao biti uvod u veće i trajnije primirje. Prekid vatre rezultat je sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina na rubu summita G20 u petak u Hamburgu.

Dogovor, najnoviji pokušaj obuzdavanja nasilja u ratom poharanoj zemlji, odnosi se na pokrajine Daraa, Sweida i Quneitra na jugozapadu Sirije, koje su zadnjih tjedana bile poprište sukoba između vladinih snaga predsjednika Bašara al-Asada i pobunjenika. Moskva je ključna saveznica Asada, dok Washington podupire umjerenu oporbu koja ga želi svrgnuti.

Amnesty International nezadovoljan

AI u svom izvješću navodi da je skupina tzv. Islamska država bezobzirno kršila humanitarno pravo namjerno koristeći civile kao ljudski štit za svoje borce i usporavanje napredovanja iračkih i koalicijskih snaga.
Amnesty International (AI) priopćio je da taktike koje su u bitci za Mosul koristile iračke snage te saveznici predvođeni SAD-om predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava, a moguće je da se radi i o ratnim zločinima.

Čak i kada su napadi pogađali metu, upotreba neprikladnog oružja ili neuspjeh u poduzimanju drugih mjera predostrožnosti rezultirali su nepotrebnim gubicima civilnih života. U nekim slučajevima, kako se čini, radi se o nesrazmjernim napadima, navodi se u izvješću AI-a.

Vrhovni američki zapovjednik u Iraku odlučno je odbacio navode AI-a o kršenju međunarodnog prava. Odbacujem bilo kakvu primisao da su koalicijski napadi bili neprecizni, protuzakoniti ili da su prekomjerno ciljali civile (…) pozivam AI i sve ostale koji iznose te optužbe da prvo istraže činjenice. Uvjeren sam da je bitka protiv IS-a najprecizniji vojni pohod u povijesti ratovanja, uzvratio je general bojnik Stephen Townsend.

Veći dio Mosula je porušen u operaciji oslobađanja grada, tisuće civila je poginulo, a skoro milijun ljudi je napustilo je svoje domove. Na Mosul je u listopadu prošle godine pokrenuta ofenziva sa 100.000 vojnika, većinom pripadnika iračke vojske uz potporu kurdskih pešmerga i šijitskih milicija. Međunarodna koalicija je uglavnom pružala zračnu potporu.

U HRT-ovoj emisiji “Tema dana” su Boris Havel s Fakulteta političkih znanosti i Marinko Ogorec s Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije govorili o tome je li kraj bitke za Mosul ujedno i kraj tzv. Islamske države te očekuju li se odmadzde džihadista.

You may also like