Primirje u Kolumbiji više nije na snazi

Dva pobunjenika kolumbijske marksističke skupine Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) ubijena su, a jedan se predao kada su naoružani izašli iz predviđene zone dok traje demobilizacija, priopćila je u srijedu navečer kolumbijska vojska.

Vojska u priopćenju navodi da su pobunjenici iznuđivali ljude i nosili oružje. Kolumbijska vlada i FARC prije nekoliko dana su postigli novi, izmijenjeni mirovni plan o okončanju sukoba dugog 52 godine, nakon što su birači na referendumu u listopadu odbili izvorni sporazum potpisan u rujnu. Odluka o tome kako će sporazum biti potvrđen još nije donesena.

U zamršenom kolumbijskom oružanom sukobu tijekom desetljeća je sudjelovalo više skupina krajnje ljevice, paravojne milicije krajnje desnice i oružane snage. U njemu je poginulo više od 260.000 ljudi, 45.000 je nestalo a 6,9 milijuna je raseljeno.

Tisuće FARC-ovih boraca ostalo je u neizvjesnosti nakon što je izvorni mirovni sporazum odbijen na referendumu. Dok traje demobilizacija, moraju ostati u predodređenim zonama iz kojih, ukoliko žele izaći, moraju obavijestiti vojsku.

You may also like