Primirje u Jemenu stupit će na snagu 10. sljedećeg mjeseca

UN-ov posrednik u Jemenu Ismail Sheikh Ahmed je najavio u srijedu primirje u cijeloj zemlji 10. travnja a nastavak mirovnih pregovora 18. travnja u Kuvajtu. “Strane u sukobu su prihvatile primirje u cijeloj zemlji od 10. travnja u ponoć, prije novih mirovnih pregovora 18. travnja u Kuvajtu”, rekao je Sheikh Ahmed novinarima u New Yorku.

Precizirao je da nakon konzultacija u Sani održanih sa šijitskim pobunjenicima Houthijima i u Rijadu, dobio obećanja da će sve jemenske strane sudjelovati u tim razgovorima. On je rekao da želi da taj prekid neprijateljstava omogući siguran humanitarni pristup bez prepreka milijunima jemenskih civila koji trebaju pomoć. Svrha pregovora je postići sporazum radi okončanja sukoba i omogućiti nastavak inkluzivnog političkog dijaloga, sukladno rezolucijama UN-a, među kojima i rezolucija 2216, naglasio je.

Rezolucija 2216 određuje da se pobunjenici Houthi moraju povući s područja koja kontroliraju. Jemen je u ratu nakon intervencije u ožujku 2015. arapske koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije koja je podržala vladu predsjednika Abd Rabbo Mansoura Hadija protiv pobunjenika Houthija.

Posljednji pregovori između vlade Jemena i pobunjenika koje podržava Iran, održani su od 15. do 20. prosinca 2015. u Švicarskoj pod okriljem UN-a. U ratu u Jemenu je ubijeno oko 6300, od kojih je polovica civila, prema podacima UN-a. Houthi pobunjenici i dalje kontroliraju glavni grad Sanu i velika područja zemlje.

You may also like