Primirje na istoku Ukrajine uglavnom se poštuje

Sedmodnevno primirje u istočnoj Ukrajini uglavnom se održava osim nekoliko kršenja, rekao je glasnogovornik vlade u četvrtak u Kijevu.

Vođe glavnih proruskih separatističkih skupina u dvjema ukrajinskim regijama 13. rujna jednostrano su proglasili da su zabranili vojnim snagama da otvaraju vatru na ukrajinske vojne položaje.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, uz potporu njemačkih i francuskih ministara vanjskih poslova, složio se dan kasnije da će njegova vojska poštovati primirje. Primirje je uspostavljeno nakon eskalacije u napetostima između Rusije i Ukrajine zadnjih tjedana, dok su obje zemlje postavile svoje vojnike na svoje granice u punoj borbenoj spremnosti.

Sukob u istočnoj Ukrajini izbio je dvije godine prije, kratko nakon što je Kijev zbacio proruskog predsjednika Viktora Janukoviča u jeku masovnih prosvjeda kojima su se tražile čvršće veze sa Zapadom. Moskva je odgovorila omogućavanjem Janukoviču da odleti u Rusiju a kasnije okupirala i pripojila južnoukrajinsku regiju Krim, gdje je smještena velika ruska podmornička baza.

You may also like

0 comments