Priljev migranata u Grčku smanjen nakon sporazuma EU – Turska

Priljev migranata u Grčku primjetno se smanjio posljednjih mjeseci, rekao je u srijedu grčki premijer Aleksis Cipras, braneći potporu svoje vlade sporazumu između Europske unije i Turske u svrhu zaustavljanja migrantske krize. 

Turska i EU prošli su mjesec zaključili sporazum kako bi zaustavili kaotične dolaske migranta i izbjeglica, koji bježe pred ratom i siromaštvom na Bliskom istoku, u Africi i Aziji, nakon što ih je više od milijun došlo u Europu prošle godine.

Stotine su izgubile život na putovanju morem iz Turske do grčkih otoka. Otko Lezbos je pun neobilježenih grobova. “Prije nekoliko mjeseci imali smo priljev od 3.000 do 4.000 ljudi dnevno na naše otoke… Danas ih je oko 50 do 60 dnevno”, rekao je Cipras u parlamentu tijekom rasprave o sigurnosti.

Grčki ministar obrane Panos Kammenos sastao se sa svojom njemačkom kolegicom Ursulom von der Leyen u Ateni dan ranije i rekao je da je mornarička potpora NATO-a u Egejskom moru, čija je svrha zaustaviti krijumčare ljudi, također pridonijela smanjenu broja migranata.

 

You may also like

0 comments