Visoki dužnosnik Europske unije rekao je da prijevremeni grčki izbori neće utjecati na program pomoći koji je Europska unija odobrila Grčkoj. Upitan hoće li izbori promijeniti brojke dogovorene programom pomoći vođa europske radne skupine koja priprema odluke za sastanke ministara financija eurozone Thomas Wieser kazao je za austrijski ORF:

Ne, ovo je zapravo bio očekivani potez i za mnoge poželjan kako bi se dobio jasniji sastav grčke vlade… u listopadu imamo sastanak o mogućem ublažavanju duga i nakon izbora 20. rujna nadamo se daljnjem uspjehu programa.

Grčki premijer jučer je dao ostavku nadajući se da će ojačati svoju vlast na prijevremenim izborima nakon sedam mjeseci mandata u kojem se borio s grčkim kreditorima za bolji dogovor o spašavanju svoje prezadužene zemlje, ali je morao popustiti. Tsipras je predao ostavku predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu i zamolio da se odredi najraniji mogući datum za nove izbore.

Vladini dužnosnici rekli su kako je cilj održati izbore 20. rujna, dok Tsipras nastoji suzbiti pobunu u svojoj ljevičarskoj stranci Syrizi i osigurati potporu javnosti za program financijske pomoći koji je on dogovorio, treći za Grčku od 2010.

Related Posts