Prijevara u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu?

Vojna policija provodi veliku istragu o remontu aviona MiG 21 koji su kupljeni i remontirani u Ukrajini. Jutarnji list ekskluzivno doznaje da su dosad u istrazi utvrđene mnogobrojne nepravilnosti te se ozbiljno sumnja da je u tom poslu isplaćeno mito!

Dvanaest remontiranih MiG-ova Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu predano je u srpnju 2015. godine. Osam mjeseci nakon toga Ratno zrakoplovstvo raspolaže samo s tri borbena aviona, a pet remontiranih aviona povučeno je iz upotrebe! Prema informacijama iz istrage, kriminalisti Vojne policije do sada su utvrdili da su na avionima koje je Hrvatska kupila od Ukrajine “prekucani” serijski brojevi i da oni ne odgovaraju dokumentaciji aviona ni brojevima koji se navode u ugovoru o remontu, te da ugrađeni dijelovi aviona ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji aviona, piše Jutarnji list.

Istraga je pokazala da su avioni kupljeni od Ukrajine stariji nego što piše u dokumentaciji. Navodno četiri do pet godina. Može se postaviti i pitanje je li upravo tih sedam aviona koji su upućeni u Ukrajinu na remont i vraćeno natrag. Čak se ozbiljno sumnja da je cjelokupna dokumentacija lažirana, a remont na avionima uopće nije obavljen! Istraga je, prema našim informacijama, pokrenuta nakon neprestanih kvarova na tek remontiranim avionima.

Jutarnji piše kako je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ) u srpnju 2015. iz Ukrajine predano dvanaest remontiranih MiG-ova, ali da nakon osam mjeseci HRZ raspolaže samo s tri borbena zrakoplova, dok je pet remontiranih povučeno iz uporabe. Navodi podatke iz istrage kako su kriminalisti Vojne policije dosad utvrdili da su na zrakoplovima koje je Hrvatska zaprimila od Ukrajine “prekucani” njihovi serijski brojevi koji ne odgovaraju dokumentaciji zrakoplova, niti brojevima koji su navedeni u ugovoru o remontu, kao i da ugrađeni dijelovi zrakoplova ne odgovaraju njihovoj pratećoj dokumentaciji.

Istraga je, navodi Jutarnji list, pokazala i da su zrakoplovi kupljeni od Ukrajine stariji nego što piše u dokumentaciji, navodno četiri do pet godina, pa se postavlja pitanje jesu li zrakoplovi koji su upućeni u Ukrajinu na remont uopće oni koji su vraćeni Hrvatskoj. Sumnja se, stoji u tekstu, i da je cjelokupna dokumentacija lažirana te da remont na zrakoplovima uopće nije obavljen.

Jutarnji doznaje kako je istraga pokrenuta nakon neprestanih kvarova na tek remontiranim zrakoplovima te da je riječ o najvećoj aferi u povijesti Hrvatske vojske. Podsjeća kako su ugovor o remontu i kupnji zrakoplova MiG-21, vrijedan 132,9 milijuna kuna, u srpnju 2013. potpisali tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović i direktor ukrajinskog zavoda “Ukrspecexport” Dmitri Alekandrovič Peregudov, nakon što jer ukrajinska tvrtka na natječaju pobijedila rumunjsku kompaniju Aerostar. Sumnjivo je već, navodi se u tekstu, da je MORH preuzeo obveze na teret državnog proračuna u iznosu ukrajinske ponude i prije nego što je ta tvrtka odabrana na natječaju.

Ugovorom je navodno ugovorena kupnja pet MiG-ova od Ukrajine i remont svih dvanaest zrakoplova, od kojih je sedam u vlasništvu HRZ-a, a Ukrajina je, piše Jutarnji, Hrvatskoj nudila osam MiG-ova koji nisu njihovi, već ih je Jemen poslao u Ukrajinu na remont, ali ih nije preuzeo zbog loše obavljenog remonta. Istraga je, dodaje taj list, pokazala da Ukrajina najvjerojatnije nije Hrvatskoj prodala ni te zrakoplove, već su sklopljeni od raznih dijelova kupljenih na raznim stranama svijeta.

U tekstu stoji i da su stručne službe MORH-a i djelatnici Vojno-sigurnosne agencije od početka ukazivali na sumnjivo porijeklo zrakoplova koje nudi Ukrajina, no te su sumnje odbačene te je odlučeno da se remont nastavi. Navodno je, dodaje se, u istrazi pronađen dokument iz 2013. godine iz kojega proizlazi da su dijelovi iz Alžira te da njihovi serijski brojevi ne odgovaraju popratnoj dokumentaciji zrakoplova, ali da sve to MORH-u nije bilo dovoljno da otvori istragu i preispita posao oko remonta.

Ukrajinci čak, navodi Jutarnji, nisu prije primopredaje HRZ-u dali da testiraju MiG-ove u svim režimima letenja, te da se od najave da će zrakoplovi nakon remonta odletjeti u Hrvatsku odustalo zbog zbog ratne situacije u Ukrajini. Iz Ministarstva obrane u ponedjeljak navečer nisu imali komentara na tekst u Jutarnjem listu.

You may also like