Prijeti li Europi nova plinska kriza

Europa bi se već narednog desetljeća mogla suočiti s nestašicom i poskupljenjem plina, ako brzo ne odluči povećati uvoz iz Rusije.
“Europa je napravila potpuno lošu procjenu kada je pretpostavila da joj neće trebati dodatni plin, i da će ga, ako joj zatreba, dopremiti izvan okvira Rusije”, izjavio je potpredsjednik Gazproma Aleksandar Medvedev i dodao da kupovinom plina iz SAD ili Katara, Europa ne može zadovoljiti vlastitu potražnju.

Gazpromov izvoz plina Europi je povećan za osam posto prošle godine, na rekord od 194 milijarde kubnih metara, uslijed povećane potražnje i nižih cijena. Zahvaljujući tome, Gazprom je stekao rekordan udio na europskom tržištu od 35 posto.

Taj udio bi, prema riječima Medvedeva, mogao premašiti 40 posto, jer europska potražnja za plinom raste, nizozemska i britanska proizvodnja pada, dok će pošiljke plina iz SAD-a ostati skromne, skupe i uglavnom namijenjene Aziji. “Brojni ozbiljni analitičari će izaći pred vas s modelom koji će pokazati da će se Europa uskoro suočiti s velikom plinskom krizom, i što je još gore – oštrim skokom cijena”, izjavio je Medvedev.

Reuters podsjeća i da će Gazprom od naredne godine, preko novog gasovoda, početi opskrbljivati Kinu plinom. “Možemo isporučiti Europi koliko god plina joj je potrebno, iako ulazimo na novo tržište Kine. Međutim, Europa se mora odlučiti sada. Mora odmah sada da početi razmišljati tko će pokriti dodatnu potražnju poslije 2025. godine. Nažalost, ne postoji dijalog o energetici između Rusije i EU”, rekao je Medvedev.

You may also like

0 comments