Prijeti deflacija zbog niske cijene nafte

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi prije više od tri tjedna rekao je da bi stopa inflacije ove godine zbog nastavka pada cijena nafte ponovo mogla postati negativna. Regija koju čini 19 zemalja mogla bi u srijedu zakoračiti u tom smjeru, jer će podaci prema Bloombergovoj anketi, prvi put nakon pet mjeseci, pokazati da cijene stagniraju.

Bit će to udarac za dužnosnike ECB-a koji u protekle dvije godine pokušavaju stopu inflacije pogurnuti prema željenih dva posto. To će pak potaknuti ponovo rasprave o rizicima deflacije. Dužnosnici središnje banke ističu kako su spremni poduzeti potrebne korake, ali prije donošenja takvih odluka trebaju uvjerljive dokaze. Statistički ured Europske unije će podatke o inflaciji za rujan objaviti u srijedu u 11 sati u Luksemburgu. Prognoze u Bloombergovoj anketi kolebaju se od 0,3 posto do minus 0,2 posto. Eurostat će istovremeno objaviti i podatke o nezaposlenosti za kolovoz, dok će Europska komisija podatke o ekonomskom povjerenju objaviti u utorak, prenosi Banka Magazin.

Cijene nafte su od kraja lipnja pale više od 3 posto i barel sada upola manje nego prije godinu dana. Pad cijene nafte je povećao količinu novca kojom ljudi raspolažu, te povjerenje potrošača koje dodatno već raste zbog pada nezaposlenosti. Sve to je domaću potražnju pretvorilo u ključnog nositelja gospodarskog oporavka eurozone, ali je istovremeno zakomplicirao rad ECB-a. Draghi ističe kako njihov program otkupa obveznica vrijedan 1,1 bilijuna eura daje rezultate, ali je poticanje inflacije sporije i slabije od očekivanja. U rujnu je ECB snizio svoje prognoze za rast cijena i gospodarstva do kraja 2017. godine. Ta revizija i strah da će usporavanje rasta gospodarstava u razvoju dovesti do gospodarskog slabljenja eurozone potaknule su nagađanja da će ECB poduzeti nove korake. Dvije trećine ekonomista u Bloombergovoj anketi smatraju da će ECB nastaviti svoj program otkupa obveznica, a većina ih smatra da će se program sigurno nastaviti do kraja ove godine.

You may also like