Prijestolonasljednik u Zagrebu

Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla sletjeli su u ponedjeljak u Zagreb na početku dvodnevnog posjeta Hrvatskoj s bogatim programom usklađenim s njihovim radom i interesima, kojemu je cilj jačanje odnosa među državama i građanima.

U 14,24 sati na pistu zagrebačke zračne luke sletio je čarter let iz Londona, a iz zrakoplova su desetak minuta kasnije izašli princ i vojvotkinja. Na crvenom tepihu ispred zrakoplova njihove kraljevske visosti, kako ih se službeno oslovljava, pozdravili su predstavnici Ureda predsjednice, šefica protokola Natalija Hmelina, predstojnik ureda Domagoj Juričić i savjetnik predsjednice za vanjsku politiku Dario Mihelin te diplomatski predstavnici obiju zemalja, veleposlanik u Britaniji Ivan Grdešić i britanski otpravnik poslova Ian Cliff sa suprugom, te britanski vojni ataše. Bila je tu i hrvatska počasna bojna.
U pratnji prinčevskog para doputovali njihovi osobni tajnici, te osoblje britanskog kraljevskog osiguranja. Britanski novinari koji prate kraljevsku obitelj već su ranije stigli u Zagreb, a zajedno s hrvatskim novinarima za praćenje posjeta akreditirano ih je više od 180. Princ Charles došao je peti put u Hrvatsku u kojoj je prvi put boravio prije gotovo 40 godina a zadnji put prije dvadeset. Vojvotkinji Camilli ovo je prvi posjet Hrvatskoj.  Nakon rukovanja i kratkog upoznavanja s dužnosnicima u zračnoj luci Franje Tuđmana, princ Charles i vojvotkinja krenuli su prema Pantovčaku gdje će im svečani doček upriličiti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Cilj posjeta princa od Walesa i vojvotkinje, kojoj službeno pripada naziv princeze od Walesa, ali ga ne koristi zbog još živog sjećanja na pokojnu princezu Dianu, prvu Charlesovu suprugu, “jačanje je odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima”, rekao je uoči posjeta britanski otpravnik poslova u Hrvatskoj Ian Cliff.

Dodao je kako su Charles i Camilla važni veleposlanici Ujedinjenog Kraljevstva te da je njihov posjet znak važnosti koju Velika Britanija pridaje odnosima s Hrvatskom. Prigodom susreta u Uredu predsjednice bit će razmijenjeni darovi, a kako se saznaje Charles i Camilla trebali bi dobiti umjetničku sliku i vina Iločkih podruma koja su služena i na krunidbi kraljice Elizabete II. 1952.

Par će nakon Pantovčaka prošetati Gornjim gradom, obići Markov trg i istoimenu crkvu, te se susresti s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Potom će im u Hrvatskom narodnom kazalištu biti upriličen program posvećen 400. godišnjici smrti Williama Shakespearea, a par će se ponovno navečer vratiti na Pantovčak gdje će biti organizirana svečana večera s više od 60 uzvanika iz svih područja javnog života kojom će i završiti prvi dan njihova posjeta Hrvatskoj. Drugi dan, u utorak posjetit će Osijek, Kopački rit i Đakovo.

You may also like

0 comments