Prije novog sastanka OPEC-a ponovno kreće cjenovni rat

Analitičari

Koliko je krhko tržište nafte pisali smo nebrojeno puta do sada, a ovoga puta isto se pokazalo tek nekoliko dana nakon što su južnoafričke vlasti potvrdile kako su otkrile novi soj korona virusa – Omikron.

Sirova je nafta na dva referentna tržišta, onom u Londonu i onom u SAD-u, pala za gotovo deset dolara po barelu i to u nešto više od 24 sata. Na tu su situaciju insajderi naftnog kartela, OPEC-a, odgovorili informacijom kako će gotovo sigurno zaustaviti svoju politiku povećanja opskrbe.

Analitičari Financial Timesa smatraju kako ovaj soj ipak neće dovesti do katastrofe jer je ovoga ljeta globalno porastao postotak procijepljenosti. No, vodeće zemlje OPEC-a i saveznika ne mogu biti sretne ovim padom cijene, kako zbog toga što svoje proračune projektiraju na cijeni većoj od 75 dolara za barel, zbog margine isplativosti istraživanja, tako i radi toga što smatraju kako treba nadoknaditi gubitke iz prošle godine kada su cijene nafte padale i na razine ispod nule.

Zbog toga bi mogli zaustaviti povećanje opskrbe za 0.4 milijuna barela na dan, a za to imaju nekoliko dobrih razloga. Prvi je Bidenov potez, koji je pratilo nekoliko zemalja, stavljanja strateških rezervi na tržište, što je naljutilo velike proizvođačice te smatraju kako tržištu očito ne treba povećanje opskrbe, pišu analitičari The Wall Street Journala.

Sastanak OPEC-a analitičari očekuju sa zebnjom zbog toga što se očekuje smanjenje, a ne samo zaustavljanje povećanja ponude, zbog straha od nove varijante virusa. Čini se kako će to biti okidač novog cjenovnog rata između SAD-a i OPEC-a u kojem je prema analitičarima Forbesa SAD osuđen na gubitak, jer strateške rezerve nisu neograničene. Upozoravaju kako je potez slanja strateških rezervi na tržište ekonomski netalentiran.

Naime, OPEC može zadržati u svojim zemljama više nafte nego li ih strateške rezerve mogu staviti na tržište.

You may also like