Prije izviješća FED-a nema većih promjena tečaja dolara

Tečaj dolara u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima nije zabilježio veće promjene prema košarici valuta u očekivanju završetka sjednice američke središnje banke s koje se očekuju konkretni signali u vezi prvog rasta kamatnih stopa u SAD-u nakon gotovo devet godina.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, u takvom je ozračju skliznuo za 0,1 posto, na 99,498 bodova, no i dalje je vrlo blizu najviše razine u 12 godina od 100,390 bodova, koju je dosegnuo u petak. Jedinstvena europska valuta istodobno je blago ojačala prema američkoj, pa se njome trgovalo po 1,0611 dolara. Drži se tako iznad nedavno zabilježene najniže razine u 12 godine od 1,0457 dolara. Tečaj dolara nije zabilježio veće promjene ni prema jenu, zadržavši se oko 121,30 jena.

Sve oči tržišta uprte su u Fed u čijem se priopćenju po završetku dvodnevne redovne mjesečne sjednice ne očekuje spominjanje termina ′strpljenje′, čime bi se otvorio put podizanju ključnih kamatnih stopa u SAD-a nakon gotovo devet godina, i to već u lipnju. Takva su očekivanja u protekla dva tjedna ojačala, što se vidi u snažnom usponu tečaja dolara. Sve manje od toga, ili jasno upozorenje Feda da bi uspon dolara mogao usporiti normalizaciju monetarne politike u SAD-u, vjerojatno bi izazvalo snažan uzmak tečaja dolara, premda su analitičari podijeljeni oko toga koje bi valute najviše od toga profitirale. “Ako u priopćenju navedu da neće žuriti u tom smjeru, najdramatičnije se promjene mogu očekivati kod tečaja dolara u odnosu na europske valute. Mi očekujemo da neće naznačiti strpljenje pa ako se to ostvari, i budu li njihove poruke u vezi utjecaja uspona dolara na inflaciju umjerene, mišljenja smo da će dolaru ići dobro”, kazao je Michael Sneyd, valutni analitičar u francuskoj banci BNP Paribas.

Nadalje, pratit će se pozorno i tiskovna konferencije predsjednice Feda Janet Yellen koja će se održati nakon objave priopćenja. Među značajnim valutnim kretanjima izdvaja se danas britanska funta, koja se našla pod pritiskom uoči objave značajnih pokazatelja, uključujući one o zaposlenosti i zapisnik s posljednje sjednice britanske središnje banke. U takvom ozračju tečaj funte skliznuo je na 1,4759 dolara.