Prije dvadeset i pet godina počela je opsada Sarajeva

Prije dvadeset i pet godina počela je opsada Sarajeva koja je trajala od travnja 1992. godine sve do kraja veljače 1996. godine, podsjećaju u srijedu mediji u Bosni i Hercegovini.

Masovni proturatni prosvjedi organizirani su 5. travnja 1992. godine pred sjedištem parlamenta tadašnje SR BiH, a tijekom tog okupljanja s položaja paravojnih postrojbi  bosanskih Srba na građane je otvorena vatra, pri čemu su ubijene dvije žene.

Na mostu preko Miljacke, koji je tada nosio naziv Vrbanja, ustrijeljene su Suada Dilberović (24), studentica medicine iz Dubrovnika i službenica Olga Sučić (34), majka dvoje djece.

One su bile dio kolone prosvjednika koja je iz središta Sarajeva krenula ka naselju Grbavica, koje je od provedbe referenduma o neovisnosti Bosne i Hercegovine 1. ožujka praktično bilo odsječeno jer su tamo postavljene srpske barikade, a svaki prolazak strogo kontroliran.

Most na kojemu su pale prve žrtve opsade Sarajeva danas nosi ime “Suada i Olga”.

Nakon petotravanjskih prosvjeda svi pravci iz Sarajeva su presječeni i izlazak iz grada postao je nemoguć a nešto kasnije počeli su otvoreni sukobi koji su kulminirali 1. i 2. svibnja, kada su tadašnja JNA i srpske paravojne postrojbe pokušale presjeći grad na dva dijela.

Tijekom opsade Sarajeva koja je potrajala 1425 dana u tom gradu poginulo je više od 11,5 tisuća njegovih stanovnika od čega je bilo 1600 djece.

You may also like

0 comments