Prijavljeno 6 tisuća promatrača za parlamentarne izbore

Gotovo šest tisuća promatrača registrirano je za parlamentarne izbore, 8. studenoga, toliko ih je, naime, upisano u aplikaciju koja se nalazi na stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koliko će ih biti u konačnici znat će se za dan-dva.

DIP ovoga puta nije jedina ‘adresa’ na koju se prijavljuju promatrači – to su izborna povjerenstva 12 izbornih jedinica, ali je DIP, kako bi olakšao njihovu prijavu, na svoje internetske stranice postavio aplikaciju posebno namijenjenu onima koji prijavljuju veći broj promatrača (više od 20 po jedinici) . IZ DIP-a stoga ističu da nemaju objedinjene informacije o promatračima, ali da su predlagatelji u aplikaciju unijeli njih 5. 876.

Učinili su to HDZ, HDSSB, HNS, Živi zid, Most nezavisnih lista, HSS i Savez mađarskih udruga (SMU), navode iz DIP-a, ne precizirajući koliko su spomenute stranke, odnosno udruga pojedinačno prijavile promatrača.

Parlamentarne izbore 8. studenoga mogu pratiti promatrači političkih stranaka, birača koji su predložili neovisnu listu, strani i promatrači nevladinih udruga, rok za podnošenje zahtjeva istekao je noćas u ponoć. Mjerodavni kažu kako to nije “striktni” rok, ali da se nakon njega promatrači više ne mogu prijavljivati putem spomenute aplikacije. Činjenica da su se zahtjevi za promatranje podnosili do ponoći te da se dio promatrača prijavljivao kroz aplikaciju, a dio ‘papirnato’ razlog je zbog kojega se u utorak prijepodne nije mogao dobiti njihov konačan broj po izbornim jedinicama. Zbrajamo zahtjeve, tek provjeravamo ove iz aplikacije, odgovarali su iz izbornih povjerenstava.

Ipak, u povjerenstvu Prve izborne jedinice kažu kako su zahtjeve dobili od HNS-a, OraH-a, Gonga, U ime obitelji, HSS-a, zagrebačkog SDP-a, Romskog nacionalnog vijeća, ali i da još moraju pregledati noćas pristigle zahtjeve.

Izbore u Trećoj jedinici žele pratiti promatrači SDP-a, HDZ-a, HNS-a, Živog zida, Mosta, U ime obitelji, Demokratske zajednice Mađara i Romskog nacionalnog vijeća, zahtjevi se još zbrajaju. Slična je situacija i u Desetoj izbornoj jedinici, konačan broj promatrača i zahtjeva još se utvrđuje. Ipak, izvjesno je da su promatranje zatražili Most, Gong, Hrvatska zora, U ime obitelji, Romsko nacionalno vijeće, Živi zid, Demokratska zajednica Mađara.

Dobri poznavatelji izbornih prilika procjenjuju da će se teško ponoviti brojka od 22.000 promatrača, koliko ih je bilo na posljednjim predsjedničkim izborima. Međunarodne organizacije koje djeluju u Hrvatskoj za strane promatrače ili strani promatrači neposredno, zahtjeve šalju DIP-u najkasnije 5 dana prije izbora DIP, izborna povjerenstva izbornih jedinica, gradova i općina te birački odbori, tijela su koje promatrači mogu pratiti. Promatrati mogu cjelokupni izborni postupak, osobito glasovanje, rad izbornih tijela

You may also like