Prihvaćeno primirje u Siriji prema američko ruskom planu

Sirijski predsjednik Bašar al Asad prihvatio je u utorak primirje koje su dogovorili Rusija i SAD a koje bi na snagu trebalo stupiti krajem tjedna, objavila je državna agencija SANA. Asad je rekao kako prihvaća da se primirje ne odnosi na terorističke skupine, među kojima IS i Frontu al Nusra.

Washington i Moskva objavili su u ponedjeljak u zajedničkom priopćenju da primirje u Siriji stupa na snagu u subotu. Prekid sukoba neće se odnositi na džihadističku skupinu Islamsku državu (IS) i Frontu al Nusru, sirijski ogranak al Qaede, navodi se u tom priopćenju u kojemu se kaže i da strane trebaju do petka u 12.00 sati po mjesnom vremenu (11.00 sati po srednjoeuropskom) obznaniti pristaju li na dogovor. Visoki pregovarački odbor (HCN) koji okuplja glavne sirijske oporbene skupine, “uvjetno” je prihvatio primirje u Sirij.

HCN će “pozitivno odgovoriti na međunarodne napore radi uspostave primirja” u Siriji, ali dodaje da je “njegov pristanak uvjetovan” prekidom opsade sirijskih gradova, oslobađanjem zarobljenika, prekidom bombardiranja civila i dopremom humanitarne pomoći.

Italija je dala dopuštenje da se koriste dronovi smješteni u američkoj bazi Sigonella na Siciliji u borbi protiv Islamske države u Libiji, rekla je ministrica obrane Roberta Pinotti. Amerikanci “trebaju zatražiti dozvolu od naše vlade svaki puta kada bi željeli koristiti polijetanje iz Sigonelle”, pojasnila je ministrica u intervjuu u srijedu za dnevnik Il Messaggero. Udari će biti ograničeni samo na nužne operacije kao “zadnju mjeru.. za zaštitu američkih postrojenja i osoblja i čitave koalicije u Libiji i u zoni”, rekla je Pinotti. “To nije odluka povezana s ubrzanjem” rješavanja stanja u Libiji gdje više zapadnih zemalja traži oružanu intervenciju kako bi se zaustavilo napredovanje Islamske države, kazala je.

Kurdske specijalne snage spasile su prošli tjedan švedsku tinejdžerku koju su držali pripadnici Islamske države (IS) u Iraku, objavile su u utorak vlasti autonosme kurdske regije.  Šesnaestogodišnja djevojka otputovala je iz Švedske u Siriju prošle godine i potom prešla granicu s Irakom, gdje su je specijalci 17. veljače oslobodili blizu uporišta IS-a Mosula, stoji u priopćenju.

Djevojka potječe iz grada Borasa i na odlazak su je nagovorili pripadnici IS-a u Švedskoj, kažu kurdski dužnosnici. Šveđanka je trenutno u Kurdistanu i bit će predana švedskim vlastima kako bi se vratila u svoju zemlju, navodi se u priopćenju.