Prihodi Petrokemije porasli 19 posto, gubitak smanjen

Petrokemija je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupni prihod od 1,9 milijardi kuna, što je 18,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je gubitak smanjen, navodi se u financijskom izvješću te kompanije objavljenom u srijedu.

Gubitak te kutinske kompanije iznosio je u tom razdoblju 51,8 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani iznosio 286,82 milijuna kuna. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je 56,5 milijuna kuna, pokazuje izvješće Petrokemije. Proizvodnja mineralnih gnojiva dosegnula je u prvih devet mjeseci 888 tisuća tona, što je 9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Pritom je domaća prodaja iznosila 232 tisuće tona, a izvezeno je 620 tisuća tona.

U strukturi prihoda domaća prodaja činila je 572 milijuna kuna, što je 14,4 posto više u odnosu na lani, dok su prihodi od izvoza iznosili 1,3 milijarde kuna, što je porast od 20 posto. Samo u trećem tromjesečju ukupni prihodi Petrokemije iznosili su 613,2 milijuna kuna, što je 16,6 posto više u odnosu na isti lanjski kvartal, dok su rashodi porasli za 22 posto, pa je gubitak u poslovanju iznosio 42,5 milijuna kuna.

Inače, početkom listopada Uprava Petrokemije pozvala je zainteresirane ulagatelje da u roku 21 dana iskažu interes za upis novih dionica Petrokemije, uz uplatu uloga u novcu, stvarima i pravima, sukladno revidiranom programu restrukturiranja i financijske konsolidacije Petrokemije 2015. do 2019. godine. Prošle godine Petrokemija nije pronašla strateškog partnera, pa su Uprava i Nadzorni odbor pokrenuli program restrukturiranja i financijske konsolidacije, što obuhvaća i dokapitalizaciju. U toj dokapitalizaciji je upisan kapital u iznosu od 253 milijuna kuna, a bio je planiran iznos od 500 milijuna kuna.

You may also like