Prema novom istraživanju, globalni godišnji prihodi od solarnih fotonaponskih postrojenja u sljedećem bi desetljeću trebali premašiti 151 milijardu dolara. Studija analitičara iz Navigant Researcha navodi kako će nakon godina umjetno niskih cijena modula i prevelike ponude tržište fotonapona uskoro pogoditi pomak koji će solar sa skupog i subvencioniranog izvora energije staviti u poziciju konkurentnog rastućeg tržišta koje će biti u stanju istisnuti druge tehnologije za proizvodnju energije.

Navigant predviđa da će do kraja desetljeća, fotonapon biti troškovno konkurentan maloprodajnim cijenama električne energije u većem dijelu svijeta jer će cijena modula i troškovi instalacija nastaviti padati.

Roberto Rodriguez Labastida, viši znanstveni analitičar u Navigantu, izjavio je: “Tržište distribuirane fotonaponske proizvodnje i dalje ovisi o feed-in tarifama i ekološki osviještenim bogatim kućanstvima, no uskoro bi trebalo postati ekonomičan izvor energije za sve segmente tržišta i vrste kupaca. Uspješno usvajanje novih poslovnih modela nastaviti će predvoditi industriju u tranziciji na većini tržišta. Vrijeme poticaja je gotovo, a fotonapon će se uspješno prilagoditi novim uvjetima na tržištu”. Izvješće predviđa da će tijekom sljedećih 10 godina širenje solarne industrije ponuditi razne mogućnosti rasta vodećih igrača u sektoru te intenzivirati konkurencije budući da tvrtke iz sektora sve više nastavljaju sa širenjem svojih međunarodnih aktivnosti.

Related Posts