Prihodi Googlea rastu, Microsofta padaju

Prihodi Alphabeta, nove holding kompanije Googlea, porasli su u trećem tromjesečju 13 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 18,7 milijardi dolara, dok je dobit tog tehnološkog diva skočila više od 45 posto. Prema poslovnom izvješću objavljenom u četvrtak, čista dobit Alphabeta dosegnula je u proteklom kvartalu 3,98 milijardi dolara, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 2,74 milijarde.

Pritom su prihodi od oglašavanja porasli za 13 posto, na 16,8 milijardi dolara. Broj oglasa, ili plaćenih ‘klikova’, porastao je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 23 posto, dok je prosječna cijena oglašavanja, ili ‘troškova po kliku’, pala 11 posto. Cijene oglašavanja su pod pritiskom jer sve više klijenata pristupa Alphabetovim uslugama putem mobilnih uređaja, kao što su pametni telefoni i tableti, a tu su cijene oglašavanja uobičajeno niže. Tu je i konkurencija, primjerice Facebooka, sve veća. Međutim, snažan rast broja oglasa znatno je nadmašio pad prosječnih cijena oglašavanja.
Zahvaljujući tome, Alphabet je ostvario snažan rast prihoda, premda mu, kao i ostalim američkim multinacionalnim kompanijama, štetu nanosi visok tečaj dolara, koji je u proteklih godinu dana porastao oko 17 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta.

Ako se isključi nepovoljan utjecaj tečaja, prihodi tvrtke porasli su za 21 posto na godišnjoj razini, stoji u izvješću Alphabeta. Troškovi tvrtke porasli su u proteklom tromjesečju za 9 posto, na 13,97 milijardi dolara, no udjel troškova u ukupnim prihodima skliznuo je na 74,7 posto, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosio 77,4 posto. To ukazuje, kažu analitičari, na dobru kontrolu troškova, unatoč rastu ulaganja u istraživanje i razvoj. “Svi su pokazatelji odlični. Lijepo je vidjeti da su troškovi pod kontrolom, dok prihodi od oglašavanja snažno rastu”, kaže Colin Gillis, analitičar u tvrtki BGC Partners.

Zahvaljujući znatno boljim rezultatima nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Alphabeta skočila je u četvrtak na Wall Streetu gotovo 9 posto, na rekordnih 740 dolara. Time je tržišna vrijednost tvrtke dosegnula 500 milijardi dolara, pa je sada Alphabet druga po veličini svjetska kompanija po tržišnoj vrijednosti, iza Applea. No, na skok cijene dionice nisu utjecali samo poslovni rezultati, nego i odluka tvrtke o otkupu dionica na tržištu u iznosu od 5,1 milijardu dolara. Premda već dulje vrijeme dioničari traže da im Alphabet isplati nešto od 72 milijarde dolara, koliko drži u gotovini, odluku poslovodstva o otkupu dionica na tržištu nitko nije očekivao, pa je to jedan od razloga snažnog rasta cijene dionice.

Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 21,7 milijardi dolara, 6,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit tog tehnološkog diva blago porasla. Prema izvješću Microsofta, objavljenom u četvrtak, čista dobit iznosila je u trećem tromjesečju ove godine 4,62 milijarde dolara, što je 1,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pad prihoda ponajviše je posljedica pada prodaje Windows sustava proizvođačima kompjutora za ugradnju u nova osobna računala (PC) za 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Međutim, to znači da je pad prodaje usporen, s obzirom da je u prethodnim kvartalima stopa pada bila dvoznamenkasta, a da je, prema podacima analitičke tvrtke Gartner, prodaja PC-a u svijetu u trećem tromjesečju pala za 7,7 posto na godišnjoj razini.

Kako bi potaknuo prodaju Windowsa, Microsoft je nedavno uveo novi Windows 10 operacijski sustav, koji je znatno bolje prihvaćen na tržištu nego prethodni Windows 8 sustav. S druge strane, prihodi tog softverskog diva od ‘cloud’ poslovanja, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platformu Azure, porasli su za 8 posto u odnosu na isti lanjski kvartal, na 5,9 milijardi dolara. Isključujući utjecaj visokog tečaja dolara, prihodi u tom segmentu porasli su za 14 posto, pa su dosegnuli 29 posto ukupnih prihoda tvrtke. Analitičari smatraju da ti rezultati pokazuje da izvršni direktor Microsofta Satya Nadela uspješno usmjerava kompaniju prema softverskom i ‘cloud’ poslovanju, dok potražnja za Windows operacijskim sustavom slabi zbog pada prodaje PC-a.
Prihodi od poslovanja koje uključuje Windowse pali su u proteklom kvartalu 17 posto, na 9,4 milijarde dolara, pa sada čine 46 posto ukupnih prihoda. Isključujući utjecaj visokog tečaja dolara, prihodi u tom segmentu pali su za 13 posto.

Microsoft oko 54 posto ukupnih prihoda ostvaruje izvan tržišta SAD-a, pa mu, kao i ostalim američkim multinacionalnim kompanijama, štetu nanosi visok tečaj dolara, koji je u proteklih godinu dana porastao oko 17 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta. Izvješće, također, pokazuje da je Microsoft u proteklom tromjesečju ukinuo oko 1.000 radnih mjesta više nego što je najavio. Naime, zbog restrukturiranja poslovanja, nakon što je prošle godine preuzeo mobilnu telefoniju finske Nokije, Microsoft je najavio ukidanje 7.800 radnih mjesta, ili gotovo 7 posto ukupno zaposlenih u tvrtki u svijetu. Unatoč padu ukupnih prihoda i samo blagom rastu dobiti, cijena dionice Microsofta porasla je u četvrtak na Wall Streetu više od 7 posto jer su poslovni rezultati ipak bolji nego što su analitičari očekivali.

You may also like