Prigušena očekivanja glede dogovora o proizvodnji

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 47 dolara jer su prigušena očekivanja da će proizvođači u dogledno vrijeme poduzeti mjere kako bi zauzdali prekomjernu ponudu.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 47,35 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 52 centa višoj cijeni u odnosu na zatvaranje na kraju prošlog tjedna, od 44,96 dolara. Jučer su američka tržišta bila zatvorena zbog Praznika rada.

Saudijska Arabija i Rusija dogovorile su u ponedjeljak suradnju na svjetskim tržištima nafte, što je potaknulo skok cijena nafte na londonskom tržištu za gotovo pet posto, da bi se potom stabilizirale nakon što je saudijski ministar energije Khalid al-Falih istaknuo da zasada nema potrebe za zamrzavanjem razine proizvodnje.

“Suradnja dviju zemalja razumljiva je ali u slučaju smanjenja proizvodnje profitirali bi drugi proizvođači. Pitanje je također može li se proizvodnja smanjiti kroz dulji vremenski period”, upozorava Kaname Gokon iz Okato Shoji Co Ltd-a.

Dok je saudijski ministar umanjio šanse da bi mjere mogle biti poduzete u bliskoj budućnosti, njegov ruski kolega Aleksandar Novak poručio je da je spreman saslušati prijedloge o tome koliko bi dugo proizvodnja trebala biti ograničena u slučaju da zemlje-proizvođači donesu odgovarajuću odluku. Dodao je čak i da bi se moglo razgovarati o smanjenju proizvodnje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i proizvođači izvan naftnog kartela, poput Rusije, održat će neformalne razgovore na marginama skupa o energetici koji će se održati u Alžiru od 26. do 28. rujna.

“I dalje su prisutne razlike u stajalištima, što će samo pojačati uvelike izraženu skepsu da bi proizvodnja mogla biti ograničena u bliskoj budućnosti”, predviđa Stephen Brennock iz PVM-a.

OPEC i Rusija već su u travnju pokušali dogovoriti zamrzavanje proizvodnje, ali je pokušaj propao zbog napetosti između Saudijske Arabije i Irana. Teheran je nakon ukidanja sankcija u siječnju počeo povećavati izvoz i odbio je sudjelovati u prethodnom pokušaju zamrzavanja proizvodnje. Saudijska Arabija inzistirala je pak na sudjelovanju svih proizvođača pa su pregovori propali.

Prema nekim pokazateljima iranska proizvodnja dosegnula je razinu iz razdoblja prije uvođenja sankcija. Izvori iz OPEC-a i drugi industrijski izvori ocjenjuju da bi Teheran sada mogao biti spremniji na suradnju s drugim proizvođačima.

Glavni tajnik OPEC-a Mohamed Barkindo susreo se u utorak u Teheranu s iranskim ministrom za naftu Bidžanom Zanganehom. Nakon sastanka Zanganeh je izrazio potporu inicijativi za potporu cijenama, ali nije kazao hoće li joj se Iran pridružiti.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 43,57 dolara, što znači da je porasla 2,05 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments