Home Geopolitika Pridajemo previše pažnje Aleksandru Vučiću

Pridajemo previše pažnje Aleksandru Vučiću

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Vučićeve izjave s Kosova o tome da u Kninu nikada nije bilo šahovnice te da je Slobodan Milošević bio dobar lider, izazvale su žestoke reakcije u Hrvatskoj.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]

‘Jasno je Vučić, pričom o šahovnici, rekao da Knin nikada nije bio hrvatski. Odmah bih povukla veleposlanika iz Beograda”, komentirala je takve izjave bivša premijerka Jadranka Kosor na Twitteru.

‘Vučićev govor u Kosovskoj Mitrovici bio je prilično morbidan. Omča, lomača, nebo s kojeg se nitko ne vraća, ambis, ivica, glave krvave, ruke polomljenje, strijeljanje, nestajanje, grobovi… “Ubio nas je 20. vek!”, i takve stvari… Zabrinjavajuće teške riječi’, napisao je na Twitteru politolog Dejan Jović.

[/vc_column][/vc_row]

Vučićev govor u Kosovskoj Mitrovici bio je prilično morbidan. Omča, lomača, nebo s kojeg se nitko ne vraća, ambis, ivica, glave krvave, ruke polomljenje, strijeljanje, nestajanje, grobovi… “Ubio nas je 20. vek!”, i takve stvari… Zabrinjavajuće teške riječi. “Nastavio je retoriku iz 90-ih. On se neće promijeniti, mi ga znamo, možda može fascinirati nekoga iz Bruxellesa, Berlina ili Pariza. U govoru je jasno pokazao da narode u svojem okruženju promatra kao one koji bi trebali biti potčinjeni Srbiji. S njim će se jako tešško postizati bilo kakvi dogovori”, rekao je politilog Marinko Ogorec za HRT.

Na pitanje priprema li Vučić srpsku javnost na činjenicu da će možda izgubiti bitku za Kosovo, politolog Vlatko Cvrtila je rekao da on to radi, i to postupno. Ocijenio je da Vučić inače bolje funkcionira u javnom prostoru nego što je to danas pokazao.

“Vučić govori o rješenju koje neće ikoga zadovoljiti, ali da bi se onda Srbija trebala okrenuti nekim drugim stvarima. Najavio je teške pregovore, a svaki pomak predstavlja kao svoj uspjeh”, rekao je Cvrtila. Ogorec kaže da je Vučiću potrebno izvanredno stanje, nered i kaos, poput onoga koji se u kada je spriječen u odlasku u mjesto Banje, on tada najbolje funkcionira, kaže Ogorec za HRT.

Podsjetimo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u nedjelju da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna, da je Slobodan Milošević bio “veliki lider, ali mu želje nisu bile realne” zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći.

On je ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, rekao kako se “danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo” i poručio da “Srbija više nema glava” koje će slati u ratove, a sunarodnjake pozvao na mir i prisebnost jer su potrebni Srbiji koja namjerava postati još razvijenija i ekonomski stabilnija.

“Mislim da mi u Hrvatskoj pridajemo previše pažnje Vučiću, da se trebamo baviti svojim pitanjima, koja su važna za naš gospodarski rast i prosperitet tu u Republici Hrvatskoj, to je moje mišljenje da se previše pozornosti posvećuje jednom predsjedniku susjedne zemlje”, kazao je ministar branitelja Tomo Medved pri izlasku iz Vlade na pitanje N1 televizije za komentar Vučićevih izjava.

Related Posts