Priča s onečišćenom ruskom naftom još traje

Reuters
Ruski dužnosnici ističu da je priča s ruskom naftom onečišćenom prevelikim sadržajem organskih klorida koja je od travnja zablokirala isporuke ruske nafte glavnim naftovodom Družba, konačno gotova.

Isporuke Družbom koja osigurava isporuke nafte bjeloruskim rafinerijama i tranzit u Europu preko Bjelorusije, Poljske i Ukrajine, su sada normalizirane. U travnju je otkriveno da su količine nafte komercijalno vrijedne od 500 mil. USD do čak 1,2 milijardi dolara stavljene u prodajni lanac a da kvaliteta ne odgovara specifikacijama.

No Reuters ističe da debakl još nije gotov, ako se uzme u obzir deseci supertankera natovarenih tom naftom, koji su kupce koštali stotine milijuna dolara i koji nisu našli kupca već čekaju u lukama već mjesecima. Čak više od milijun tona onečišćene nafte vrijedne oko 500 milijuna dolara  nije otišlo na preradu, već se teretima “loptaju” sa zapada na istok, jer su i kineske rafinerije odbile uzeti tu naftu, prisilivši Vitol da teret vrati u Europu.

Naime, gotovo, nitko ne želi riskirati uništavanje rafinerijske opreme da bi se upustio u preradu te (pre)teške nafte koju bi prije prerade trebalo razrijedi 10 do 20 puta. U Europi se ograničen broj kupaca usudio preraditi naftu, uključujući španjolski Repsol, švedski Preem i finsku Neste Oil, prema podacima trgovaca. Procjenjuje se da su uzeli 600.000 tona.

Kupci su, naime, platili milijune dolara za troškove ležarine jer su tankeri zapeli s kontaminiranom naftom, sprečavajući vlasnike brodova da ih pošalju na nova putovanja.  U Moskvi su 3. lipnja održani razgovori o rješavanju pitanja oko isporuke kontaminirane nafte, nakon čega je zamjenik ruskog ministra energetike Pavel Sorokin izjavio novinarima da su “svi sudionici postigli zajedničko razumijevanje načela za izračun naknada za zalihe izvan specifikacija”. Je li to doista tako, nije poznato. Ruski Transneft je prije par dana pristao Kazahstanu, čijih je 700.000 tona nafta onečišćeno poslana u lanac isporuke, platiti fiksnu kompenzaciju po barelu. Taj bi obrazac trebala slijediti i sa drugim kupcima koji imaju pravo na kvalitetan proizvod i na njega su i računali.

You may also like