Priča o selafističkom kampu u Ljubljani – nije točna

Priča o navodnom vježbalištu za džihadiste blizu mjesta Dol kod Ljubljane koju je objavio austrijski Die Presse ima svoje temelje u jednom sastanku radikalne struje islama selafista 2014. koji nije imao veze s vojnom obukom, navodi u srijedu slovenska televizijska postaja POP-TV.

Da se je na tom mjestu održao sastanak pripadnika selafističkih uvjerenja iz više država potvrdio je za Slovensku televiziju islamski teolog Alim Hasanagić iz Jesenica, ali dodaje kako se to dogodilo još 2014. povodom nekog rođendana, pa su se na sportskim terenima tamošnjeg rekreativnog centra družili, te igrali nogomet i košarku, a nije bilo nikakvog govora o ekstremizmu ili oružju, kako tvrdi austrijski list.

Televizijska postaja POP-TV navodi pak da se priča koju je u utorak objavio Die Presse ne temelji na navodnom izvješću Europola nego na istrazi austrijske policije koja je pratila odlazak skupine selafista iz austrijskih centara u Sloveniju, posebno prateći Mirsada Omerovića, nastanjenog u Austriji, ali podrijetlom iz Sandžaka u Srbiji, koji je bio pod policijskom prismotrom i prisluškivan, a kasnije se radikalizirao i slao islamističke borce u Siriju i Irak čiji je pokret imao pristaše i u Austriji i u Sloveniji.

Domar osamljene kuće u šumi u Dolu kod ljubljane s kojim je razgovarala POP-televizija, potvrdio je da je narudžbu da pripremi prostor na kojemu su sportska igrališta za goste dobio telefonom, te potvrdio da su neki od sudionika imali brade tipične za selafiste, odnosno pripadnike vehabijske grane islama i da su nakon što su se nastanili žene bile odvojene od muškaraca, a neke imale lica prekrivena velom. Zanijekao je da su se bavili bilo kakvim vojnim vježbanjem, te rekao da nisu spominjali niti imali vatreno oružje, kako tvrdi Die Presse.

You may also like

0 comments