Približavanje HNS-a HDZ-u operacija je jačanja HNS-a za pregovore s SDP-om?

Repozicioniranje HNS-a kao političke opcije sasvim je prirodan proces s obzirom na to da nije imao skoro nikakvog samostalnog izbornog rezultata od pretprošlih parlamentarnih izbora. Uska veza HNS i SDP-a definitivno je umanjila vrijednost te stranke u očima građana, ali je stranci omogućila da gradi svoju stranačku infrastrukturu. Koji je politički put novog predsjednika HNS-a te kako kane vratiti “staru slavu”?

Zadnjih se dana špekuliralo o potencijalnom preslagivanju Vlade i ulasku HNS-a u vladajuću koaliciju nauštrb MOSTa. Svatko upućen svjestan je da su takva megalomanska preslagivanja moguća samo ako postoji jedan jak partner koji mijenja svoje partnerske stranke kako bi se održao na vlasti, dok svi manji pokušavaju biti blizu vlasti. To nije trenutni slučaj. Trenutno postoje dvije političke opcije koje “dijele” vlast, a to su MOST i HDZ. Ideja da će se jedni odreći drugih samo zbog neslaganja ili netrpeljivosti jednostavno je neutemeljena u realnosti i fikcijskog je karaktera.

Radi pojednostavljenja, citirat ću poznatu rečenicu Sun Tzua iz djela Umijeće ratovanja: “Bori se protiv neprijatelja tamo gdje ga nema.” Iako odviše filozofska, ova rečenica najbolje opisuje trenutnu situaciju. Imamo s jedne strane SDP i s druge HDZ koji su oponenti te koji imaju određeni cilj. Koji je cilj tih dviju stranaka? Idući izbori su oni lokalni u svibnju iduće godine, logično je za zaključiti kako se stranke pripremaju upravo za njih.
Unutar samih lokalnih izbora postoji samo jedna izražena točka prijepora ove dvije političke opcije, a to je Zagreb. Zagreb i vlast u Zagrebu su u srži trenutnih razmirica, ne HDZ-a i MOSTa ili SDP-a i HNS-a, već one opcije koja je u poziciji tu vlast u Zagrebu osvojiti i svih onih koji bi im se mogli pridružiti. Iako ovo izgleda kao dosta ružan opis stranačkog trgovanja, ovdje se ustvari radi o pregovorima koji postoje u svim demokratskim društvima i koji su očito iznimno intenzivni kada djelići njih izviru na površinu.

Javna je tajna da HNS želi izaći na izbore sa svojom kandidatkinjom za gradonačelnicu, a riječ je o Anki Mrak-Taritaš. Isto tako, u zagrebačkom SDP-u postoji osoba koja se već dugi niz godina priprema za tu poziciju, to je Davor Bernardić. Očito je da između HNS-a i SDP-a u Zagrebu postoji problem oko toga tko će biti njihov kandidat. Ili možda ne postoji problem? Jer u sklopu unutarstranačkih izbora u SDP-u Bernardić je držao leđa poraženom Komadini koji je izgubio, između ostalog, i u Zagrebu. Takav poraz kandidata kojeg je podržavao Bernardić sada je dao vjetar u leđa Milanoviću koji zasigurno želi da mu najveću organizaciju stranke vodi njegov čovjek. Doduše, premalo je vremena do lokalnih izbora da bi se sad raspuštala zagrebačka organizacija SDP-a, stoga ne bi čudilo da SDP podrži Anku Mrak-Taritaš za gradonačelnicu Zagreba.

Isto tako, ovakav ishod još je izgledniji ako uzmemo u obzir činjenicu da HNS, barem ako je suditi po silini medijskih natpisa i članaka, intenzivno komunicira prema HDZ-u kao potencijalnom partneru u Zagrebu pa samu činjenicu moguće suradnje s HDZ-om koriste kako bi utjecali na SDP te ih primorali da stanu iza njihove kandidatkinje.

Trenutna je situacija, najblaže rečeno, zamršena, ali scenarij koju sam gore opisao moguć je jednako koliko i svi drugi. Ne tvrdim da će se priča upravo ovako rasplesti jer je još puno vremena ostalo do samih izbora i tko zna što li će se sve do tad promijeniti.

Još je zanimljivo primijetiti kako je novoizabrani predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio da “s ovim i ovakvim HDZ-om ne možemo surađivati”, te je u posljednjem izdanju političkog tjednika Globus dao do znanja kako se stranka okreće prema centru, što je vrlo zanimljivo jer je istu tezu o orijentaciji stranke, samo za HDZ, postavio Tomislav Karamarko isto tako u Globusu samo nekoliko brojeva prije Vrdoljaka. Ovdje možemo na jednoj općoj razini zaključiti da dolazi do približavanja ovih dviju stranaka što dodatno ide u prilog HNS-u u pregovorima s SDP-om.

Jedino što ću za kraj ostaviti neodgovoreno je najavljena ponovna politička aktivacija Stjepana Mesića koji je svojedobno bio kandidat HNS-a za predsjednika Republike Hrvatske.

Autor je Pavao Škoko Gavranović, politički komentator

You may also like

0 comments