Prevlaku je teško riješiti dogovorom

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je u petak u Nikšiću kako očekuje da će se razgraničenje Crne Gore i Hrvatske “teško riješiti dogovorom” već je za očekivati da se to pitanje riješi kroz sporazum prema Međunarodnom sudu u Den Haagu.

Pitanje Prevlake ne opterećuje odnose Crne Gore i Hrvatske, poručio je Vujanović dodajući da očekuje da se to pitanje riješi u “idućem razdoblju”. “Razgraničenje Crne Gore i Hrvatske na Prevlaci ne doživljavam ni hitnim, ni opterećujućim za odnose dvije države”, rekao je novinarima crnogorski predsjednik nakon svečane sjednice lokalnog parlamenta.

On je podsjetio da se to pitanje ne može tretirati otvorenim u odnosima dvije države, osobito i zbog privremenog režima od 2002. godine u kojem nema ni jednog jedinog incidenta. “U komunikaciji s Hrvatskom nismo imali zahtjev da se to pitanje pretjerano ubrza, niti da se isključi mogućnost daljih razgovora do postizanja dogovora. Mislim da nema mogućnosti da se dogovorimo o tom pitanju, ali sam uvjeren da ćemo na kvalitetan način, kroz sporazum prema Međunarodnom sudu pravde u Den Hagu, i definirati predmet spora i obavezati se na izvršenje te odluke”, rekao je Vujanović.

“Imamo sporazum, a na Balkanu, kao što je poznato, nije se lako sporazumjeti, ali je prilično lako ući u nesporazum”, zaključio je Vujanović.

You may also like

0 comments