Preuzimanja potakla svjetske burze, ZSE pod dojmom Agrokora

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer su ulagače potaknule vijesti o preuzimanjima i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.
Dow Jones ojačao je 0,04 posto, na 23.548 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 posto, na 2.591 bod, a Nasdaq indeks 0,33 posto, na 6.786 bodova.

Novi rekordi indeksa zahvaljuju se vijestima o preuzimanjima. Broadcom je ponudio 103 milijarde dolara za kupnju Qualcomma, proizvođača čipova za pametne telefone, a ostvari li se taj posao, bilo bi to najveće preuzimanje u tehnološkom sektoru u povijesti.

Cijena dionice Qualcomma porasla je 1,15, a Broadcoma 1,4 posto.

“Činjenica je da je ponuda na stolu golema. Dosad u ovoj godini nije bilo puno takvih vijesti, pa bi ova ponuda mogla potaknuti preuzimanja prije promjena u poreznom sustavu”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Cijena dionice Twenty-First Century Foxa skočila je, pak, gotovo 10 posto, nakon što je CNBC izvijestio da bi taj filmski i televizijski konglomerat mogao većinu svog poslovanja prodati medijskom divu Walt Disneyu. Cijena dionice Disneya porasla je 2 posto.

S druge strane, dionica T-Mobilea pojeftinila je 5,7, a Sprinta 11,5 posto nakon priopćenja da su te dvije telekomunikacijske kompanije prekinule pregovore o povezivanju.

Podršku tržištima pružaju, pak, bolji nego što se očekivalo kvartalni rezultati većine kompanija. Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo financijske rezultate za treće tromjesečje, pri čemu ih je oko 72 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle za 8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast zarada za 4,4 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,03 posto, na 7.562 boda, no frankfurtski DAX oslabio je 0,07 posto, na 13.468 bodova, a pariški CAC 0,19 posto, na 5.507 bodova.

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje, nakon dva dana velikih oscilacija cijena dionica iz sastava Agrokora, dok bi Crobex indeksi mogli stagnirati, nakon šest dana neprestanog pada.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks skliznuo je jučer 1,4 posto, na 1.815 bodova, dok je Crobex10 pao 1,3 posto, na 1.066 bodova. Bio je to već šesti dan zaredom kako ti indeksi slabe, pri čemu je Crobex skliznuo na najnižu razinu od 9. listopada, a Crobex10 od 18. rujna.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 16,4 milijuna kuna, što je oko 800 tisuća manje nego u petak. Uz to, ostvaren je blok promet dionicom HT-a od 5,04 milijuna kuna i Leda od 2,4 milijuna kuna.

U anketi Hine analitičari navode da će i danas u fokusu biti dionice Agrokorovih kompanija, koje su jučer nadonadile dio gubitaka od petka.

Tako je jučer u redovnom trgovanju najveći promet, 8,6 milijuna kuna, ostvaren dionicom Leda, pri čemu joj je cijena skočila oko 39 posto, na 838 kuna, nadoknadivši dio gubitka od petka, kada je pojeftinila gotovo 83 posto.

Oporavile su se i dionice drugih kompanija iz sastava Agrokora. Cijena Belja skočila je 145 posto, dok je dionica Jamnice poskupila više od 16 posto. Iako uz manje promete, znatne dobitke ostvarile su i dionice Zvijezde, za 35 posto, te Vupika, za 25 posto.

Time su te dionice nadoknadile dio ili sve gubitke zabilježene u petak, kada se njima po prvi put trgovalo nakon šest mjeseci obustave.

Međutim, cijena dionice Žitnjaka, također iz sastava Agrokora, potonula je jučer gotovo 60 posto, uz mršav promet od 4.340 kuna. Znatniji gubitak zabilježile su i dionice Tehnike, za 15 posto, te Đuro Đaković grupe, za 8,7 posto. Od 61 dionice kojima se jučer trgovalo, njih 40 izgubilo je na vrijednosti, dok je 19 dionica zabilježilo rast cijene, a dvije stagnaciju.

You may also like

0 comments