Predstavljanje Bijele knjige u suorganizaciji našega portala

U organizaciji Foreign Investors Councila (FIC), Visoke škole za međunarodne odnose i diplomaciju Dag Hammarskjöld i ovoga portala jučer je održan investicijski forum u maloj dvorani Muzeja Mimara. Uz moderiranje urednika portala Energypress.net Ivana Brodića, na forumu su sudjelovali Mladen Fogec, predsjednik uprave Siemensa i predsjednik FIC-a, Hrvoje Stojić, financijski analitičar HYPO Grupe, Malin Holmberg, predsjednica uprave TELE2, Milan Račić, poslovni konzultant, kolumnist Banka magazina i vlasnik tvrtke Indium doo te Ante Babić, glavni tajnik FIC-a.

Poslovna i investicijska klima u Hrvatskoj i dalje nisu dobre za strane ulagače, a veliki dio odgovornosti za to leži u hrvatskom mentalitetu, koji strane kompanije i dalje doživljava na negativan način, rekao je Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača (FIC), ujedno i predsjednika Uprave Siemensa. Govoreći o poslovnoj klimi u zemlji, na okruglom stolu pod nazivom “Drugo poluvrijeme”, održanom u petak u muzeju Mimara, Fogec je uz ostalo optužio hrvatske medije za širenje pesimizma, ali i građane da i dalje poprijeko gledaju strane investitore. “Naš mentalitet utječe na ovdašnju poslovnu klimu; nas zabrinjava što će strani investitor ovdje ostvariti profit. Taj mentalitet treba mijenjati i nakon 25 godina treba početi shvaćati da su strani investitori poželjni i da će Hrvatskoj donijeti novu vrijednost”, rekao je Fogec.

A kolika je snaga stranih kompanija što posluju u našoj zemlji pokazao je tablicom značaja stranih kompanija u hrvatskom gospodarstvu. Tako su kompanije u stranom vlasništvu tijekom 2014. imale udjel u hrvatskom gospodarstvu od 45 posto u kapitalu, 50 posto u prihodima, 55 posto u izvozu 25 posto u zaposlenosti i 45 posto u investicijama. “Danas će se objaviti da Hrvatska izlazi iz krize. Ne bismo željeli da to bude signal za novu povećanu javnu potrošnju”, istaknuo je Fogec, kojem među hrvatskim institucijama nedostaje i horizontalne komunikacije.

Ekonomist Ante Babić, glavni tajnik FIC-a, naveo je kako je od zadnje Bijele Knjige FIC-a, objavljene u listopadu 2014., došlo do pogoršanja uvjeta poslovanja i investiranja u svim područjima osim radnih odnosa. Po njemu, na to su utjecale nove izmjene zakona, uvođenje novih poreza, kao i novi obračun poreza, nove trošarine na gorivo i cigarete, PDV na građevinsko zemljište, ali i uvođenje poreza na štednju i dividendu. Istaknuo je kako su se, istina, neki neporezni nameti smanjili, ali su istodobno uvedeni i novi. Ukazao je i na daljnje pogoršavanje situacije u pravosuđu, uz ostalo i zbog izmjene zakona o sudovima koji će, kaže, smanjiti broj sudova a nagomilati broj neriješenih slučajeva. Babić je rekao i da je Europska komisija uvažila neke preporuke Udruženja stranih ulagača, ali i da se ponavljaju njihove zajedničke preporuke o primjerice smanjenju previsokog državnog deficita i parafiskalnih nameta, prilagođavanju plaća produktivnosti, penaliziranju prijevremenog umirovljenja, boljem upravljanju javnim poduzećima i slično. “Problem je i u tome što se strani investitori ovdje suočavaju s raznim tumačenjima poreznih i inih propisa. Jedno će čuti u Zagrebu, drugo u Varaždinu. Isto tako, premalo je onih što razumiju europske procedure, a mnogi se čude i koliko ima zaposlenih u raznim ministarstvima, čiji se radni zadaci preklapaju”, kazao je Babić, koji se uz ostalo zalaže i za daljnje racionaliziranje broja ovdašnjih agencija.

Došlo je do napretka vezanog uz ulaganje, što je pohvalila i članica izvršnog odbora udruge Malin Holmerg, predsjednica uprave Tele2 te najavila nova ulaganja u Hrvatskoj.

Konzultant Milan Račić, koji je radno iskustvo stjecao po cijelom svijetu, a najviše u Kanadi, također je, poput Fogeca, naglasio da se ne smijemo zatvoriti u sebe, pogotovo jer Hrvatska ima problem vodstva na svim razinama – od političkog preko poslovnog do sindikalnog.  Izdvojio je problem komunikacije na svim razinama u kojem nedostaju poruke, među kojima i ona da kapital nije neprijatelj. Ukazao je da nigdje na svijetu nije vidio toliko PR stručnjaka, a toliko buke u komunikaciji i zagubljenih poruka. Mnogi, po njemu, skrivaju istinu, suhoparni su u dijalogu, te je u globalu stil komuniciranja loš, ali Račić ne sumnja da će Hrvatska prebroditi ovu gospodarsku krizu koja je neusporedivo lakša od rata koji je dobila.

Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije rekao je da, iako se kao problem izdvajaju izmjene zakona, s druge strane, one su potrebne ako se hoće popraviti ulagačka klima. Pa je tako, od predloženih 300 izmjena, implementirano njih 100. Dodatno, smanjila su se opterećenja parafiskalnih nameta te će nakon smanjenja za 400 milijuna kuna, ove godine biti smanjeni za dodatnih 270 milijuna kuna s početnih šest milijardi kuna. Udruga kaže da je mnoge njihove preporuke iz prošlog izvješća usvojio EK, kao što su deficit, zakon o radu, poslovna klima i sudstvo.

U plodnoj diskusiji sudjelovali su i predstavnik Ministarstva gospodarstva Daniel Hinšt,  sindikalist Krešimir Sever, član Udruge poreznih obveznika – Lipa Davor Huić i mnogi drugi.

You may also like