Preslagivanje vlasti nemoguća misija? Realniji novi izbori

HDZ-ov pokušaj da skupi većinu koja bi sudjelvoala u preslagivanju ,te podržala Zdravka Marića za madnatara, sve se više čini kao nemoguća misija. Da bi formirali novu većinu koja bi dala povjerenje Mariću, u HDZ-u trebaju osigurati podršku minimalno 76 zastupnika.

Do preostalih 76 mogli bi doći jedino uz podršku Radimira Čačića, svih pet zastupnika nacionalnih manjina, te kada bi došlo do raskola u Hridi. Naime, u njihovu Klubu čiji je član i Šandor Juhas su tri zastupnika. Irena Petrijevčanin Vuksanović je izjavila kako zastupnici Hridi nisu i ne namjeravaju sudjelovati u preslagivanju i još postoji teoretska šansa da Drago Prgomet odluči drugačije. Ali, kada bi se to i dogodilo, opet nema dovoljno ruku jer su iz HDSSB-a već više puta jasno poručili da neće podržati nikakva preslagivanja.

Ključni su, ipak, zastupnici nacionalnih manjina. Premda su prilično suzdržani i oprezni prilikom davanja izjava, jasno je da će teško podržati Vladu koju bi formirao HDZ, čiju je politiku, osobito uvođenjem Zlatka Hasanbegovića u Vladu, definirao Tomislav Karamarko. Da je obrnuto, i da je HDZ uspio dobiti manjinske zastupnike na svoju stranu, vjerojatno bi lakše razgovarao s Čačićem, zastupnicima Hridi, pa možda i HDSSB-om, piše Jutarnji list.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat predstavio je u utorak projekte koji su ispunili uvjete javnih poziva Ministarstva poduzetništva i obrta objavljenih u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Predstavljeni projekti ostvarili su bespovratna sredstva putem poziva “Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu”, “Ulaganje u proizvodnu tehnologiju MSP” i “Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela”. “Predstavljamo 14 novih projekata u tri programa temeljem kojih se mogu privlačiti sredstva iz EU. Riječ je o 82 milijuna kuna bespovratnih potpora, a potaknuta su ulaganja u ukupnom iznosu višem od 258 milijuna kuna i ovo su ljudi garant da će se otvoriti 200 novih radnih mjesta”, rekao je Horvat za N1.

Svaki puta kada se spominju izvanredni izbori pojedini političari govore da bi to štetilo ovakvim projektima i da bismo ostali bez novca iz EU fondova. “To je kontinuitet koji će trajati do 2020. bio tu ja ili bilo koji drugi ministar i ne bih volio da priječimo put gospodarstvenicima. Administracija mora funkcionirati bez obzira na stanje u državi”, kazao je Horvat i dodao je je u pripremi i novi natječaj koji bi trebao dovesti sve ovo dovesti do komercijalnog proizvoda.

Na pitanje hoće li biti ministar u novoj Vladi, ako do nje dođe, Horvat je rekao da će o tome odlučivati HDZ i novi mandatar Zdravko Marić, da je optimist i da je siguran da će HDZ skupiti potreban broj ruku za novu Vladu.

U medijima se posljednjih dana govori da neki partneri u toj budućoj Vladi traže i njegovu smjenu, no on o tome ništa ne zna. “Novinarske ideje su jedno, vrh stranke je drugo. Bude li potrebno dogodit će se, no trenutno nemam nikakvih informacija da se traži moja smjena”, kazao je Horvat za N1.

Generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. Enco Rodinis u ponedjeljak je glavnom tajniku HDZ-a Ivanu Domagoju Miloševiću poslao dopis kojim se ogradio od stavova koje je u posljednjem broju Glasa koncila u komentaru objavio glavni urednik tog lista Ivan Miklenić.

You may also like