Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da je još prerano govoriti o vojnom angažmanu Rusije u Siriji za borbu protiv IS, u trenutku kad Washington najavljuje da će ispitati glasine o ruskim postrojbama na zadatku u Siriji.

Upitan o eventualnom vojnom angažmanu Rusije protiv IS-a, Putin je odgovorio da se “razmatraju različite opcije, ali ovo o čemu vi govorite nije na programu”. “Prerano je reći da smo spremni da odemo tamo odmah”, izjavio je ruski predsjednik podsjećajući međutim da Rusija prodaje već dugo oružje režimu predsjednika Bašara al-Asada. “Opskrbljujemo Siriju s prilično ozbiljnom pomoći u vojnoj opremi, osposobljavanju njihovih postrojbi koje naoružavamo”, dodao je on. Šef ruske države nije iznio detalje o razini ili uvjetima za vojno osposobljavanje ili prisustvo ruskih instruktora. SAD je u četvrtak najavio da će ispitati glasine prema kojima Moskva vodi vojne operacije u Siriji, upozoravajući da bi takve akcije, kad bi se potvrdile, bile “destabilizirajuće i kontraproduktivne”.

IS je eksplozivom srušio najmanje tri čuvena tornja-grobnice antičkog grada Palmire u sirijskoj pustinji, izjavio je u petak šef za sirijske starine Maamoun Abdelkarim. “Eksplozivom su srušili tri grobnice u obliku tornja, one najočuvanije, najljepše”, rekao je on, nakon što je IS u zadnja dva tjedna srušio dva najljepša hrama u Palmiri, “biseru sirijske pustinje”. “Primili smo izvješća prije deset dana ali upravo smo potvrdili informaciju”, rekao je on. “Dobili smo satelitske snimke instituta Syrian Heritage Initiative, sa sjedištem u SAD-u, snimljene 2. rujna”. Radi se o čuvenim grobnicama Elahbel, Jamblique i Khitot, “koje su sagradile bogate obitelji antičke Palmire i koje su bile simbol gospodarskog napretka grada tijekom prvih stoljeća nakon Krista”, objasnio je Abdelkarim. “Palmira je poznata po tornjevima-grobnicama, karakterističnima za arhitekturu grada”, podsjetio je on.

Related Posts