Prerano je za optimizam, sankcija Pjongjangu ostaju

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je u srijedu da sankcije Sjevernoj Koreji neće biti ublažene zbog summita između dviju zemalja, a kineski državni mediji ponovili su stajalište Pekinga da su pregovori jedini način da se okonča zastoj u rješavanju nuklearnog pitanja.

Južnokorejski dužnosnici sastali su se sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom u ponedjeljak u prvom susretu takve vrste te su rekli da je on izrazio spremnost za denuklearizaciju Sjeverne Koreje bude li njegovoj zemlji zajamčena sigurnost.

I američki predsjednik Donald Trump rekao je kako se čini da je Sjeverna Koreja iskrena u svojoj vidljivoj spremnosti da obustavi nuklearne pokuse budu li se održali pregovori o denuklearizaciji sa SAD-om.

Napetosti su porasle na najvišu razinu zbog sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih programa koje ta zemlja razvija unatoč rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Sjeverna Koreja se hvalila svojim planovima da razvija projektile sposobne dosegnuti kopno SAD-a. Međutim strahovi su se ublažili prošli tjedan što se vremenski podudara sa sjevernokorejskim sudjelovanjem na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

“Prema vijestima i Twitteru, vjerujem da je predsjednik Trump pozitivan u pogledu rezultata posjeta (južnokorejskih dužnosnika) Sjevernoj Koreji”, rekao je Moon čelnicima političkih stranaka.

“Međutim ovo je samo početak. Mislim da sada još nismo u situaciji da možemo biti optimistični”, kazao je.

Moon je dodao da ne planira ublažiti sankcije. “Samo zato što su u tijeku razgovori između Sjeverne i Južne Koreje to ne znači da se mogu ublažiti međunarodne sankcije”, rekao je Moon.

“Ne može biti arbitrarnog ublažavanja sankcija, ne želimo to i kažem vam da to nije moguće”, rekao je Moon.

Južnokorejski cilj bio je denuklearizacija Sjeverne Koreje, ništa manje, rekao je Moon u komentarima koje je objavila Plava kuća. “Ne može nam krajnji cilj biti sprečavanje nuklearnog širenja ili moratorij”, istaknuo je on.

Dvije Koreje sljedeći mjesec imat će prvi sastanak vođa od 2007.., a on će se održati u pograničnom selu Panmunjomu, rekao je vođa južnokorejskog izaslanstva Chung Eui-yong u utorak.

You may also like

0 comments