Home Ekonomija Preporuke Svjetske banke za poboljšanje poslovne klime u Hrvatskoj

Preporuke Svjetske banke za poboljšanje poslovne klime u Hrvatskoj

by Agencije

Ukidanje obveze izrade pečata pri osnivanju trgovačkog društva ili obveze uplate minimalnog temeljnog kapitala za društva s ograničenom odgovornošću, objedinjavanje funkcije zemljišnih knjiga i katastra, ubrzanje parničnih i stečajnih postupaka, olakšanje naplate potraživanja i daljnji razvoj e-alata, neke su od preporuka iz Memoranduma o reformskim zahvatima koje su u četvrtak predstavili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i voditelj Ureda Svjetske banke u Zagrebu Carlos Pinerua, objavilo je Ministarstvo gospodarstva.

Riječ je o nizu preporuka i reformskih mjera za kratkoročno i srednjoročno razdoblje koje su, prema područjima iz izvješća “Doing Business”, sastavili stručnjaci Svjetske banke i Agencije za investicije i konkurentnost. Vlada RH će primjenom tih preporuka izravno utjecati na poboljšanje uvjeta poslovanja, a u okviru pravnih, regulatornih ili administrativnih reformi, navodi se u priopćenju koje je Ministarstvo objavilo na svojim mrežnim stranicama.

U području “Pokretanja poslovanja”, kako se ističe, predlaže se ukidanje obveze izrade pečata pri osnivanju trgovačkog društva, ukidanje obveze uplate minimalnog temeljnog kapitala za društva s ograničenom odgovornošću i uvođenje elektroničkog potpisa za fizičke osobe. Također, potpuno osnivanje tvrtke trebalo bi se obavljati elektroničkim putem te uvesti jedinstvena platforma za izvan sudsku registraciju poduzeća i to povezivanjem postupka osnivanja s postupkom upisa u registar poreznih obveznika te registre Državnog zavoda za statistiku, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Neke od srednjoročnih reformi uključuju premještanje postupka uknjižbe vlasništva izvan nadležnosti sudova te objedinjavanje funkcija zemljišnih knjiga i katastra. Preporuke također naglašavaju važnost ubrzavanja parničnih i stečajnih postupaka, olakšavanje naplate potraživanja i daljnjeg razvoja e-alata u područjima kao što su pokretanje poslovanja, ishođenje građevinske dozvole i naplate poreza u kojima su dosadašnje mjere već pokazale vidljive rezultate, navodi se u priopćenju.

Prenosi se i izjava voditelja Ureda Svjetske banke za Hrvatsku da je Svjetska banka prepoznala značajne napore i rezultate reforme poslovnog okruženja u Hrvatskoj, no kako još uvijek postoji prostor za poboljšanjem, a što je moguće postići kontinuiranim radom i daljnjom prioritizacijom razvojnih gospodarskih politika i reformi poslovnog okruženja. “Brža provedba regulatornih reformi ne samo da će stimulirati stvaranje radnih mjesta i poboljšati ulagačku klimu već će i ubrzati gospodarski oporavak privlačenjem ulaganja privatnog sektora”, izjavio je Carlos Pinerua.

Ministar Vrdoljak je potvrdio korisnost preporuka Svjetske banke te naglasio da je Vlada i do sada svoje aktivnosti usmjeravala prema implementaciji aktivnosti koje se temelje na Doing Business metodologiji. “U mandatu ove Vlade, uvođenjem sustavnog rada i koordinacije na unapređenju i olakšavanju poslovanja, poboljšanju investicijskog okruženja i smanjenju parafiskalnih nameta, koja do tada nije postojala, Ministarstvo gospodarstva, Agencija za investicije i konkurentnost i mjerodavna tijela državne uprave preokrenuli su trendove i postigli pozitivne trendove u poslovanju tvrtki, investicijama i ukupnom gospodarstvu. Ta poboljšanja prepoznata su i u posljednjem izvješću Svjetske banke Doing Business o uvjetima poslovanja, u kojem je Hrvatska poboljšala svoju poziciju i zauzela visoko 65. mjesto od ukupno 189 promatranih zemalja”, ustvrdio je Vrdoljak.

S obzirom na poduzete reformske aktivnosti i sustavni rad uključenih tijela, Vrdoljak vjeruje u pozitivan rezultat u nadolazećem izvješću Doing Business, čiji se rezultati očekuju krajem listopada ove godine. Obje strane naglasile su nužnost nastavka poboljšanja poslovnog okruženja kroz suradnju hrvatske javne uprave i Svjetske banke koja će podržati nastavak provedbe regulatornih reformi za olakšanje poslovanja u Hrvatskoj, zaključuje se u priopćenju.

Related Posts