Prepolovljen višak u platnoj bilanci Europske unije

Višak u tekućoj bilanci plaćanja 28-člane Europske unije gotovo je prepolovljen u srpnju u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci europskog statističkog ureda, a osjetno je smanjen i u zoni primjene zajedničke europske valute.

Sezonski prilagođeni višak na tekućem računu bilance plaćanja EU28 potonuo je u srpnju na 8,4 milijarde eura, s 15,2 milijarde koliko je iznosio u prethodnom mjesecu, pokazuju podaci Eurostata. U prošlogodišnjem srpnju višak je iznosio 10,3 milijarde eura. Oštar pad viška u srpnju ove godine rezultat je osjetnog smanjenja viška na računu robne trgovine, koji je kliznuo na 7,2 milijarde eura, s lipanjske 12,3 milijarde.

Osjetno je smanjen i višak na računu trgovine uslugama, na 10,9 milijardi eura, s 12,5 milijardi eura koliko je iznosio u lipnju. Manjkovi na računu primarnog i sekundarnog dohotka smanjeni su pak u srpnju za 200 milijuna eura u odnosu na prethodni mjesec. Tako je manjak na računu primarnog dohotka iznosio 3,2 milijarde eura a manjak na računu sekundarnog dohotka 6,4 milijarde eura.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno sa srpnjem akumulirani višak na tekućem računu bilance plaćanja EU28 iznosio je 145,4 milijarde eura, u odnosu na 140,1 milijardu eura u istom razdoblju prethodne godine, utvrdili su u Eurostatu.

Prilagođeni višak na tekućem računu bilance plaćanja 19-člane eurozone također je osjetno smanjen u srpnju, na 21 milijardu eura, s lipanjskih 29,5 milijardi eura, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB). Pritom je višak na računu robne trgovine potonuo na 26,4 milijarde eura, s 32,3 milijarde eura koliko je iznosio u lipnju. Smanjen je i višak u trgovini uslugama, na 4,9 milijardi eura, sa 6,9 milijardi u lipnju.

Višak na računu primarnog dohotka poskočio je pak na 3,4 milijarde eura, s lipanjskih 500 milijuna eura. Manjak na računu sekundarnog dohotka poskočio je pak na 13,7 milijardi eura, s 10,1 milijarde eura koliko je iznosio u lipnju. U 12-mjesečnom razdoblju zaključno sa srpnjem višak na tekućem računu eurozone povećan je na 343,2 milijarde eura što odgovara 3,2 posto njezina BDP-a. U istom razdoblju prošle godine iznosio je 309,7 milijardi eura, što je odgovaralo tri posto BDP-a eurozone.

ECB-ovi podaci za srpanj pokazuju također da su izravna i ulaganja u portfelje u eurozoni u srpnju udvanaesterostručena, na 72,1 milijardu eura, s lipanjskih šest milijardi eura.

Najveći dio tog skoka otpada na neto ulaganja u portfelje, koja su u srpnju dosegnula 52,8 milijardi eura, u odnosu na lipanjskih 11,6 milijardi eura. Značajan je bio i doprinos izravnih ulaganja, s obzirom da je u toj stavci zabilježen neto priljev ulaganja u srpnju od 19,3 milijarde eura, nakon neto odljeva u lipnju od 5,6 milijardi eura.

You may also like

0 comments