Preokret u Bruxellesu, Plenković ne može izaći sa sastanka

Andrej Plenković danas je prvi put kao hrvatski premijer boravio u Bruxellesu odakle se uživo za Dnevnik Nove TV javila reporterka Nove TV Ivana Petrović.

Premijer je trebao gostovati u Dnevniku Nove TV, no Petrović je kazala kako je došlo do naglog obrata velike promjene dnevnog reda i ubacivanja rasprave o trgovinskom sporazumu s Kanadom. “Ovaj sastanak bi mogao potrajati do dugo u noć jer bi mogla biti donesena i ratifikacija tog sporazuma koji nije bio na dnevnom redu. Na dnevnom redu su bile migracije, odnosi s Rusijom i Sirija. Premijer ne može izaći jer nije običaj da bilo tko izlazi sa sastanka Europskog vijeća. Uz najbolju volju njegovih suradnika, to nije bilo moguće”, kazala je Petrović.

“Ovaj summit je bitan zbog sporazuma Turske i Europske unije oko migranata koji je sve krhkiji i krhkiji te zbog zaoštravanja odnosa zapada s Rusijom. Britanska premijerka Theresa May rekla je kako Rusija čini strašnih zločina koje Rusija čini u Siriji i koji se moraju zaustaviti. Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė bila je još oštrija te poručlila da se mora spriječiti mogući sukob zapada i Rusije što zvuči pomalo apokaliptično i pomalo kao novi svjetski rat, no tu sigurno ima i dosta osobne frustracije. Summit je važan i zbog Brexita koji bi se trebao pokrenuti u ožujku sljedeće godine. Francuski predsjednik Francois Hollande bio je vrlo rječit te je britanskoj premijerki poručio kako će, ako želi komplicirani Brexit, upravo takav i dobiti”, kazala je Petrović.

Istaknula je i kako je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao da je moguće kako će Europska unija zbog Sirije nametnuti nove sankcije Rusiji, ali da se o tome danas neće razgovarati. “Jedna musaka velikih problema koji pomalo straše. Vidjet ćemo kakvi će biti zaključi, ovo će sigurno potrajati do dugo u noć”, pojasnila je Petrović za Dnevnik.hr

Podsjetimo, Plenković je u Bruxelles otputovao na svoj prvi summit zemalja članica EU-a na kojem su glavne teme migracija, odnosi s Rusijom i trgovinska politika EU-a. Prije dolaska u Bruxelles, sudjelovao je na pripremnom summitu Europske pučke stranke (EPP) u Maastrichtu u Nizozemskoj, gdje je prije 25 godina potpisan Ugovor iz Maastrictha.

You may also like

0 comments