Preminuo ugledni novinski komentator Srećko Jurdana

Srećko Jurdana, ugledni politički komentator i kolumnist Nacionala, preminuo je noćas u Zagrebu nakon duge i teške bolesti. Hrvatsko novinarstvo i tjednik Nacional, za koji je pisao gotovo do zadnjeg dana unatoč bolesti, ostali su tako bez jednog od najboljih i najbritkijih kolumnista koji je precizno detektirao i upozoravao na sve anomalije hrvatske političke stvarnosti, priopćio je u petak taj tjednik.

Jurdana je bio pronicljivi analitičar hrvatske političke scene i autor izvanrednog stila, koji je imao brojne čitatelje i poštovatelje. Srećko Jurdana rođen je u Zagrebu 1950. godine. Tu je završio gimnaziju i Akademiju dramskih umjetnosti (1977), a studirao je i više predmeta na Filozofskom fakultetu.

Tijekom studija debitirao je s kratkim igranim filmom Sporazumijevanje, za koji je dobio Nagradu sedam sekretara SKOJ-a (1976). Nakon toga snimio je filmove Gospodar tijela, Kugla glumište, Maršovci, Mladi književnici, dugometražni igrani fim Slučajna suputnica i Nova Godina kod građanke Ljubice. Film Slučajna suputnica u dva je navrata prikazan i kao mini-serija na HTV-u.

Za tiskane i elektronske medije pisao je od 1969. Dugo godina bavio se filmskom kritikom za Radio Zagreb, Omladinski tjednik, Studentski list, Start, Studio i druge. Redovno je objavljivao političke kolumne u Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Nedjeljnoj Dalmaciji, te povremeno u Vjesniku i drugim novinama.

Jedan je od osnivača i urednika časopisa Film, a bio je i član Hrvatskog društva pisaca. Na temelju procjene vrijednosti spisateljskog rada hrvatski PEN centar pozvao ga je samoinicijativno prije petnaestak godina da postane njegov član.

U tjedniku Nacional objavljivao je političke kolumne od njegovog prvog broja (1995), najprije pod egidom Stupovi društva, a potom Surova politika. Za seriju kolumni u Nacionalu pod egidom Stupovi društva proglašen je za kolumnista godine u izboru Hrvatskog novinarskog društva. Autor je dvije knjige, “Stupovi društva”, objavljene u izdanju Mediapressa, Zagreb 1997., i “Surova politika” u izdanju naklade Durieux 2006. godine.

You may also like