Preminuo kreator ideje o zajedničkoj europskoj valuti

Od korone?
Valery Giscard d’Estaing, koji je dužnost predsjednika Francuske obnašao od 1974. do 1981. godine, umro je u srijedu u 94. godini uslijed komplikacija povezanih s bolesti COVID-19.

Zaklada Valery Giscard d’Estaing na Twitteru je objavila da će se, u skladu s njegovim željama, pogreb održati u obiteljskoj intimi. Njegovo predsjedanje ostalo je upamćeno po modernizaciji francuskog društva, uključujući dopuštanje razvoda uz obostrani pristanak i legaliziranje pobačaja.

Za predsjednika je izabran u svojoj 48. godini, a na vlast je došao nakon godina gaulističke vladavine te pritom nastojao liberalizirati gospodarstvo i društvene stavove.

Pratio ga je imidž mladog političara bliskog s običnim ljudima. Na mjesto predsjednika došao je nakon smrti Georgesa Pompidoua, a naslijedio ga je socijalist Francois Mitterrand.

Giscard d’Estaing je bio jedan od ključnih arhitekata europske integracije u ranim 70-ima, a u Europi je uspostavio blizak odnos s bivšim zapadnonjemačkim kancelarom Helmutom Schmidtom, pri čemu su, uspostavivši Europski monetarni sustav, zajedno i postavili temelje zajedničkoj europskoj valuti euru.

Bio je uključen i u izradu nacrta europskog ustava koji su Francuzi i Nizozemci odbacili na referendumu 2005. godine. U javnosti poznat po oštroumnosti, tvrdio je kako mnogi Francuzi vide malo koristi od bivših predsjednika. „Jedino imaju pravo objaviti memoare koje nitko ne čita. To nikada nisam prihvatio i kako vrijeme protječe osjećam se sve slobodniji“, kazao je Giscard d’Estaing.

You may also like