Premijer Milanović odgovara Predsjednici, Tuđman i Tito najbolje su što je Hrvatska imala

Tito i Tuđman su najbolje što su Hrvati u datim razdobljima svoje povijesti imali, i oni koji to ne razumiju ne razumiju ni hrvatsku povijest, ustvrdio u četvrtak premijer Zoran Milanović komentirajući izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da je Tito bio diktator, pa će njegova bista biti uklonjena iz ureda na Pantovčaku.

“I Tito i Tuđman su najbolje što smo mi u datim razdobljima svoje povijesti imali, i to ako kao Hrvat ne razumiješ onda ne razumiješ hrvatsku povijest”, rekao je Milanović novinarima prilikom otvaranja Kauflandova logističkog centra kraj Jastrebarskog. Nisam opčinjen ni jednim ni drugim, respektiram neke stvari i s jedne i s druge strane, kazao je dodajući da je “teško uspoređivati ’45., ’90. i ’98. godinu”. “U mom uredu nema bista. Ja poštujem, ali nisam idolopoklonik. Oni koji se opterećuju bistama ulaze u vjerske ratove. Ja nisam u tom ratu”, poručio je Milanović.

U vezi isključenja bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe iz stranke, jer je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu, Milanović je kazao da je to stvar vukovarskog SDP-a. Žao mi je što je Sabo osuđen, bio je jedan od mojih suradnika, ne mogu reći najbližih ali ne mogu se ni ograđivati od njega, rekao je Milanović. Ustvrdio je kako ne zna što se događalo u Vukovaru, no ljudi odgovaraju biračima iz koje god stranke bili, a iznad stranke je država. “Iznad moje stranke je država, dio naše države je Državno odvjetništvo i ne možeš se ponašati da kad ti odgovara aplaudiraš, a kad ti ne odgovara da govoriš o političkom progonu”, poručio je.

Ja bih isto mogao reći da su neki od mojih suradnika politički proganjani, ali to ne mogu i neću reći jer za to nemam dokaza i ne želim to vjerovati. U tome se jako razlikujemo, ja vjerujem u hrvatsku državu, vjerujem u institucije, dajem im punu podršku koliko god to katkad meni ne odgovaralo kao političaru, istaknuo je Milanović. Na pitanje tko će u Zagrebu biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika Milanović je uzvratio da to treba pitati zagrebačke SDP-ovce, no on pretpostavlja da će to biti Davor Bernardić. Ovoga puta definitivno će o tome odlučiti u zagrebačkom SDP-u, poručio je.

Otvaranje Kauflandova logističkog centra kraj Jastrebarskog, gdje će se zaposliti 300 ljudi, najbolji je dokaz hrvatsko-njemačke suradnje, ocijenio je hrvatski premijer. “To je ono što se najviše cijeni, a ne nekakvi zakoni, nekakve konstrukcije koje ljude u Berlinu i Muenchenu ni najmanje ne zanimaju, ovo ih zanima”, naglasio je Milanović.