Premijer Kenny priznao kako mu je teško zadržati vlast

Irski premijer Enda Kenny je u subotu nakon objavljenih nepotpunih rezultata glasovanja parlamentarnih izbora održanih u petak izjavio kako je nemoguće da njegova stranka Fine Gael (desni centar) ponovno formira vladu s laburistima s kojima su bili na vlasti od 2011.

Prema trenutačnim rezultatima, Fine Gael je osvojila 26 posto glasova, njezin najveći rival Fianna Fail (centar) 25 posto, a poželjni koalicijski partneri jednih i drugih laburisti samo sedam posto, pa niti jedna od dvije opcije neće moći sastaviti stabilnu vladu osim u slučaju da se odluče na suradnju. “Vlada Fine Gaela i laburista se ne može vratiti. Imam dužnost i odgovornost poštivati volju birača kako bi se formirala stabilna vlada”, izjavio je Kenny.

Nakon što su izbrojani glasovi iz 38 od 40 okruga, Fine Gael je osvojio samo 26 posto preferencijalnih glasova, što je za čak 10 posto manje no na prošlim izborima, a značajno manje i od 30 posto koliko im je predviđano u anketama na početku izborne kampanje. Još lošije su prošli laburisti koji su osvojili samo sedam posto glasova, te su njihovi čelnici potvrdili kako ne mogu biti značajan faktor u novoj vladi.

Vođa Fianna Faila, koji je osvojio 25 posto glasova, Michael Martin nije sklon koaliciji s Fine Gaelom, te je izjavio kako će pokušati formirati vladu s drugim političkim grupacijama. “Tražit ćemo potporu onih izabranih članova parlamenta koji ne dolaze iz Fine Galea i Sinn Feina. Odlučni smo u tome da ova zemlja dobije dobru Vladu, makar nam za to trebalo dosta vremena”, rekao je Martin.

Analitičari političkih zbivanja u Irskoj smatraju kako je jedina mogućnost da se izbjegnu novi izbori ta da se Fine Gael i Fianna Fail ipak odluče na suradnju. “Ili možemo ići na nove izbore odmah ili ćemo dopustiti čelnicima najvećih stranaka da se mjesec dana pokušaju dogovoriti oko nečega što izgleda nezamislivo”, rekao je profesor politike na sveučilištu Trinity u Dublinu Michael Marsh.

Iako su politički programi Fine Gaela i Fianna Faila vrlo slični, njihovi članovi međusobnu suradnju doživljavaju kao “noćnu moru”.

Ljevičarski Sinn Fein, bivše političko krilo IRA-e, osvojio je između 15 i 16 posto glasova, te će ostati u oporbi. Ostali glasovi otišli su neovisnim kandidatima i manjim strankama koje dosada nisu imale većih uspjeha. “Ljudi su izgubili vjeru u političke stranke. Neovisni kandidati i manje stranke čine se posljednjom nadom za našu zemlju”, kazao je jedan od glasača u Dublinu, a s njim se slaže i član ljevičarske stranke Anti Austerity Alliance Paul Murphy: “Vidimo kolaps dva-i-pol-stranačkog sustava.”

Na svim dosadašnjim izborima u Irskoj od njezine neovisnosti koju je stekla nakon Prvog svjetskog rata vlast je osvajala ili Fine Gael i Fianna Fail, s ili bez pomoći laburista, a te tri opcije osvojile su 80 posto mjesta u parlamentu čak i na posljednjim izborima.

You may also like